Grad Trebinje
Region

Sve je stalo u rokenrol: Patrijarh Porfirije stigao i na Egzit

Već je poznato da su poglavar SPC i frontmen grupe Partibrejkesi Zoran Kostić Cane veliki prijatelji

“Srpska pravoslavna crkva je dobila rok vladiku”, odjekivalo je u medijima sredinom februara kada je za patrijarha izabran dotadašnji vladika zagrebačko-ljubljanski Porfirije. 

Vladici pored velikih obaveza nije teško ni da pođe do Novog Sada gdje će se za dva dana održati najpopularniji muzički festival Egzit, pa se Petrovaradinskoj tvrđavi fotografisao sa bogoslovima koji su angažovani na festivalu.

Ne moramo pisati koliko je fotografija postala viralna na društvenim mrežama. 

Brojne zajedničke fotografije sa članovima Ju grupe i prijateljstvo sa frontmenom Partibrejkersa Zoranom Canetom Kostićem išle su na ruku naslovima o rokenrol patrijarhu, a to je stiglo i do njemačkih medija koji su isticali da srpski patrijarh voli Bob Dilana i sastav Džetra Tal.

image

– On je monah koji je sa rok-muzičarima i glumcima razgovarao o umjetnosti i otvarao vrata crkve zavisnicima od droge i alkoholičarima- pisao je njemački MDR. 

I Ćulibrk je “rok vladika”

Među vladikama SPC koji su veliki poštovaoci rokenrola svrstava se i episkop pakračko-slavonski Jovan Ćulibrk. 

Ćulibrk je u nedavnom intervjuu za Nova. rs pričao kako je veliki poznavalac umjetničkog opusa Ijana Kertisa, Kurta Kobejna, a pričao je i o tome kako mu je bend Joy Division promijenio život. 

Ćulibrk je u intervju osvrnuo na priče da se tokom služenja vojnog roka družio sa članovima slovenačkog benda Lajbah, dodajući da je taj sastav „mnogo više od benda“.

image

U kolumni koju je tada potpisao beogradski novinar Andrej Ivanji, on navodi da mu je jedan prijatelj, kad je mlađi i moderniji Porfirije (59) izabran pored dva konzervativna kandidata za patrijarha, rekao: „Imamo rokenrol patrijarha“.

– Sviđa mi se i sama pomisao što novi patrijarh ne krije da voli pjesme ´Partibrejkersa´, mog omiljenog rok benda sa postjugoslovenskog područja. U nacionalno orijentisanoj Srbiji, oblikovanoj narodnom muzikom i političkom dogmom, gdje je u podzemlje gurnut kritični i buntovni pank-rok, to je već sa ateističke tačke gledišta predstavljalo proboj- pisao je Ivanji.

Ubrzo nakon njegovog stupanja na čelo SPC popularan je postao video snimak emisije “Agape” iz 2007. godine gdje su patrijarh (tadašnji zagrebačko-ljubljanski vladika) i Cane gostovali, nakon izlaska sedmog studijskog albuma Partibrejkers pod nazivom “Sloboda ili ništa”. 

Patrijarha su i tada nazivali “rok vladika” zbog njegove ljubavi prema muzici, a na temu “rokenrol i hrišćanstvo” Cane i patrijarh su razgovarali u odnosu na tekstove novih pjesama Partibrejkersa i samom naslovu albuma – sloboda ili ništa.

– Ja i Cane se poznajemo dugo, ali ja nisam kritičar rokenrol muzike niti bilo koje druge, pa moj stav ili mišljenje nije tu relevantan, niti se naš odnos, kao odnos sa svim ljudima koji dolaze u crkvu ili manastir, zasniva se na temeljima profesija kojima se ti ljudi bave – kazao je tada patrijarh Porfirije, pa onda opisao šta za njega znači umjetnost muzike i muzičar kao umjetnik koji stvara.

– Razumije se, muzika jeste dio umjetnosti uopšte i samim tim je bliska svakom čovjeku. Kako kaže i Cane, umjetnost mora da bude traganje za istinom. Umjetnost po pravilu ima i tu dimenziju da bilježi stvarnost u kojoj umjetnik u datom vremenu živi, odnosno, dobre i loše strane realnosti u kojima se nalazi. Nažalost, mnogo je više izgleda realnost gotovo po pravilu ružnih stvari ako primjenjujemo neku matematičku logiku- govorio je tada patrijarh. 

Patrijarh citira i Džonija Štulića

Ostaće upamćena i patrijarhova čestitka novoizabranom gradonačelniku Zagreba Tomislavu Tomaševiću, kada je citirao i nekadašnjeg vođu grupe Azra Džonija Štulića.

– Svojevremeno je veliki zagrebački pjesnik Branimir Džoni Štulić pjevao kada Zagreb izranja iz sna, što me je podstaklo da izrazim nadu, koja je, uostalom, i nada svih žitelja ovog lijepog grada, da je pred nama novo jutro koje će promijeniti sve – poručio je Porfirije.

Povezane vijesti

Italijanska maslina se odomaćila u hercegovačkom kršu

admin

Masline ponovo caruju Hercegovinom: Biblijska voćka povezala Neum i Trebinje (FOTO)

admin

“Postigli smo dogovor” (VIDEO)

admin

U Cetinjskom manastiru počelo ustoličenje mitropolita Joanikija (Video)

admin

Patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije stigli u Cetinje (Video)

admin

Dodik sa patrijarhom Porfirijem u Manastiru Јasenovac

admin