Grad Trebinje
Izdvojeno Video Trebinje

Teška godina za vinare u Srpskoj (Video)

Posljedice pandemije virusa korona na sektor vinarstva, prenijele su se iz prošle u ovu godinu. S polovičnom prodajom prošlogodišnjih zaliha, i simboličnim količinama koje su uspjeli da plasiraju za pet ovogodišnjih mjeseci, hercegovačkim vinarima ne obećavaju ništa dobro. Mnogi već sada strahuju da novi rod grožđa neće moći da prerade.

– Sve je puno, nema prodaje kao što je bilo, i nemamo prostora u podrumima – kaže Mladen Anđušić, vinar i vinogradar,  koji je ovom rečenicom opisao trentuno stanje na tržištu vina.

Izlaz za vinare – ugostiteljski objekti i trgovački lanci su zbog pandemije virusa korona, u najvećem dijelu imali zatvorena vrata za domaća vina. Anđušić kaže da će zato morati kupiti nove tankove i zatražiti kreditnu pomoć.

Vinari u šali kažu da je, uprkos izuzetnom kvalitetu grožđa i vina iz prethodne dvije godine, okus gorak.

– Ova godina je neizvjesna jer očekujemo priliv stranih vina na naše tržište. Ne znam šta će se dogoditi sa vinskim sektorom ove godine – ističe vinar Stevo Bojanić iz naselja Pridvorci kod Trebinja.

Najveći dio prodatog vina završio je kod domaćih kupaca. U izvozu ga je bilo u ograničenim količinama.

Istu sudbinu velikih dijele i mali vinari. Prošlogodišnjeg vina prodato je oko pedeset odsto, a ovogodišnjeg svega deset odsto. Nije izvjesno kako će biti dočekana nova sezona. Sezonski radovi u vinogradima uveliko traju. Vinarima je ostalo manje od stotinu dana do nove berbe, a naplata prošlogodišnjeg roda zabrinjava.

Dragan Anđelić, predsjednik udruženja vinara i vinogradara “Vinos”, Trebinje, se nada da će u ovoj godini, kao neophodnost za Srpsku i BiH, biti završen zakon o vinu koji je u fazi izrade. On ističe da su sve susjedne zemlje odavno zaštitile svoj sektor vinogradarstva i vinarstva.

– Zakon je jednostavno preduslov, bez koga nema perspektive i značajnm dijelom bi spasilo vinogradarstvo – dodaje Anđelić.

Pored svih nedaća, tvrde vinari, najteža odluka bi bila da plasiraju vina po višestruko nižim, damping cijenama, bez zaštite domaćih institucija.

Povezane vijesti

Postanite lice Vinske ceste Hercegovine!

admin

PRIČE S KAMENA Salon žilavke (Video)

admin

Trebinjski vinari predstavili svoja vina u Italiji (Video)

admin

Trebinjski vinogradari iščekuju novi Zakon o vinu (Video)

admin

Zakon o vinu jedan od prioritetnih

admin

Košarac sutra u radnoj posjeti Trebinju

admin