Grad Trebinje
Trebinje

Zakon o vinu jedan od prioritetnih

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je danas da je zakon o vinu jedan od prioritetnih koji bi trebalo da budu doneseni kako bi domaći proizvođači mogli nesmetano da plasiraju robu na tržište EU.

Košarac je naveo da je Evropska komisija upozorila da ovaj zakon neophodno donijeti u naredne tri i po godine, te dodao da je konstituisana radna grupa koja radi na izradi zakona o vinu.

“U narednom periodu možemo aktivirati eksperte iz te oblasti iz evropskih zemalja i u tom kontekstu vjerujem da ćemo već na sjednicama Savjeta ministara i kasnije u parlamentu imati zakon o vinu, kao neophodan da bi naši proizvođači mogli da planiraju svoje proizvode”, rekao je Košarac novinarima u Trebinju.

Košarac je dodao da još nisu donijete mjere ograničenja kada je riječ o uvozu grožđa za proizvodnju vina zbog međunarodnih ugovora, ali da se prate aktivnosti u tom kontekstu.

“Ako ne bude prekomjernog uvoza nećemo koristiti tu mjeru. Ukoliko dođe do prekomjernog uvoza, onda ćemo procjenjivati i donositi mjere s ciljem da zaštitimo domaću proizvodnju”, rekao je Košarac.

Košarac je danas u Trebinju obišao vinariju “Anđelić”.

SRNA

Pratite nas i putem Vibera

Povezane vijesti

Postanite lice Vinske ceste Hercegovine!

admin

PRIČE S KAMENA Salon žilavke (Video)

admin

Teška godina za vinare u Srpskoj (Video)

admin

Ministri sa poljoprivrednicima iz Gacka

admin

Sir Mljekare “Pađeni” na tržištu Singapura

admin

Košarac: Realizacija projekta HES ”Gornja Drina” u nadležnosti institucija Republike Srpske

admin