Grad Trebinje
Republika Srpska

Teški kriminal potresa MUP Srpske i Policijsku upravu Banjaluka: Iz policijkog depoa nestala auta, novac, duvan i drugi dokazi (Foto)

U policijskom depozitu koji se nalazio u krugu kasarne „Sarica“ nedostaje čak 26 automobila, više hiljada maraka, nekoliko stotina kilograma duvana i drugih materijalnih dokaza koji su oduzeti u policijskim akcijama u proteklim godinama, ekskluzivno saznaje Srpskainfo.

Naš izvor iz Policijske uprave Banjaluka otkriva da je crveni alarm u MUP Srpske upaljen tek nakon zahtjeva Tužilaštva BiH da im se vrati duvan oduzet od optuženog koji je procesuiran pred Sudom BiH.

– Kada su otišli u depozit da izuzmu sporni duvan kako bi ga vratili utvrđeno je da tog duvana nema – objasnio je izvor Srpskainfo iz Policijske uprave Banjaluka.

Ipak, prema informacijama do kojih je došao portal Srpskainfo, MUP Republike Srpske i Policijska uprava Banjaluka su još prije dvije godine bili obavješteni da se u policijskom depozitu u krugu kasarne „Sarica“ dešavaju nezakonite stvari i težak kriminal.

– MUP i Policijska uprava Banjaluka još ranije su zvanično informisani da nedostaje čak 26 automobila. Dakle, ne samo dijelovi, već 26 vozila u komadu – objasnio je izvor Srpskainfo.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Pored toga, konstatovano je da nedostaje ogromna količina duvana.

Samo u jednom slučaju u 20-ak velikih kutija duvana bilo je zapakovano i evidens trakom, odnosno dokaznom trakom zapečaćeno ukupno 2.000 pakovanja rezanog duvana u svakoj od kutija.

– Kada su otvorili te kutije u njima se nalazilo tek 500 do 800 komada duvana, dakle nedostajalo je više od hiljadu pakovanja duvana po kutiji, a da ne govorimo za ostale kutije u kojima su se nalazile paklice oduzetih cigareta – objasnio je izvor Srpskainfo.

Rukovodioci MUP Srpske bili su obaviješteni i da iz jedne kese koja je oduzeta od osuđenika za neovlaštenu proizvodnju i promet narkotika nedostaje nekoliko hiljada maraka.

– Prvo je apsurd kako se uopšte došlo do toga da se osuđenom za trgovinu drogom vraća novac, ali da nije bilo ovoga ne bi se ni saznalo da je ukraden novac. Naime, osuđenik je nakon odluke suda došao po svoje stvari koje su bile upakovane u zapečaćenu vreću. U toj vreći su se nalazili mobilni telefoni i koverta na kojoj je pisalo novac. Međutim, ni marke u koverti nije bilo, a trebalo je biti više hiljada KM – objasnio je odlično obaviješteni sagovornik Srpskainfo.

Šokantne fotografije hangara

Međutim, ono što je nevjerovatno u konkretnom slučaju to je da nadležni iz MUP-a Srpske uopšte nisu reagovali da se na bilo koji način spriječi javašluk i teška krađa materijalnih dokaza u krugu kasarne „Sarica“.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Portal Srpskainfo imao je uvid u fotogafije u kakvom stanju izgleda unutrašnjost hangara u kojem su čuvani dokazi.

Prostorije nalikuju na sve samo ne na dobro obezbijeđene uslove u kojima bi se trebali nalaziti dokazi.

Da stvar bude još gora pojedini hangari bukvalno su razvaljeni, pa se u njih moglo ulaziti i kroz pukotine. Međutim, tragično je što su u njih ulazili oni koji su se mogli kretali kasarnom koja je kako smo ranije naveli, bili pod budnim okom policije.

Na ovim fotografijama jasno se vidi da su mnogobrojne kutije na kojima su bile jasno istaknute evidens trake razvaljene.

Nevjerovatno je da nadležni ništa nisu poduzimali godinama, te da je najverovatnije postojao prećutni dogovor, a detaljna istraga trebala bi dati odgovor i na ovo pitanje.

Nakon otkrivanja afere koja je uzdrmala MUP i Policijsku upravu Banjaluka postavlja se pitanje ko će uopšte snositi odgovornost.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ako je slutiti prema dosadašnjoj praksi u drugim institucijama verovatno će to biti neko od portira ili slično, što bi bila prava sramota.

Crveni alarm u sudovima

Dok u Policijskoj upravi Banjaluka ćute na sva naša pitanja uz nezvanični komentar kako nisu nadležni za odgovore, iz MUP Republike Srpske su nam na brojna pitanja odgovorili kako je tek formirana Komisija koja će izvršiti uvid u dokaze?! Ujedno je navedeno da Komisija očekuje instrukcije od pravosudnih organa, odnosno sudova i tužilaštva. Zbog velike afere sa dokazima kako saznaje Srspskainfo upaljeni su crveni alarmi i u sudovima, jer bi potpisi sudija mogli aminovati teški kriminal. Naime, ukoliko postupajući sudija potpiše da se u određenoj vreći nalaze navedeni dokazi kojih ustvari nema, jer su pokradeni, tako bi se aminovao pomenuti kriminal i izbjegla odgovornost nadležnih.