Grad Trebinje
Region

“Torlak” spreman za prvu fazu proizvodnje vakcine Sputnjik V

Srbija je spremna za prvu fazu proizvodnje ruske vakcine Sputnjik V, a početkom aprila očekuje još dva miliona te vakcine iz Rusije, rekao je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović.

Popović je rekao da su članovi ruske delegacije jako zadovoljni onim što su vidjeli tokom jučerašnje posjete Institut “Torlak” u Beogradu i dodao da su bili impresionirani zatečenim stanjem.

On je rekao da u narednih 15 dana očekuje i specijaliste koji se bave konkretnom prozvodnjom i dodao da bi puna proizvodnja Sputnjika V u Srbiji mogla da se započne za sedam do devet mjeseci.

“Pretpostavke su da će posle impresivnih odziva za vakcinu, EU odobriti i Sputnjik za celu Evropu”, izjavio je Popović za TV “Pink”.

Prema njegovim riječima, poslije ovog ispitivanja u EU i izvještaja o vakcini Sputnjik V, Rusi danas imaju zahtjeve od mnogih zemalja, ne samo da je kupuju, nego i da je proizvode.

Ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski je rekao da Rusija u ovom trenutku razvija šest vakcina, te da je Rusija podnijela zahtjev za izvoz u EU i dobila dozvolu u 24 zemlje.

Lazanski je naglasio da je velika vijest to što su ruski stručnjaci stigli u Institut “Torlak” i dodao da je ovo odlična prilika da se “Torlak” digne na onaj nivo kao što je nekada bio, kao i da je to velika šansa za srpsku industriju.

On je dodao da je to sve posljedica odličnih odnosa predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Rusije Vladimira Putina i njihove saradnje na najvišem državnom nivou.

“Rusija gleda Srbiju kao pravog prijatelja. Među prvima su nam ponudili zajedničku proizvodnju”, rekao je Lazanski.

Popović je juče sa timom ruskih stručnjaka posjetio laboratoriju “Torlak”, nakon čega je izjavio da je ruska delegacija odobrila da u Institutu “Torlak” u Beogradu počne prva faza proizvodnje vakcine protiv virusa korona “sputnjik ve”.