Grad Trebinje
Izdvojeno Hercegovina

TRAGEDIJA KAKVA SE NE PAMTI Danas u BiH Dan žalosti zbog smrti osam tinejdžera kod Posušja

Danas je Dan žalosti na području cijele BiH zbog smrti osam mladih osoba u Tribistovu kod Posušja koja je prvog dana Nove godine donijela veliku tugu u cijeloj državi i regionu.

Odluku o proglašenju Dana žalosti jednoglasno je donio Savjet ministara BiH na jučerašnjoj vanrednoj telefonskoj sjednici zbog smrti četiri djevojke i četiri mladića na novogodišnjoj proslavi.

Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama institucija BiH, prenosi Klix.

Tragičnu sudbinu osam tinejdžera iz Posušja oplakuje cijela BiH i region

Medijske kuće na teritoriji države BiH, kao i organizatori kulturno-umjetničkih i sportskih manifestacija, dužni su prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti.

Izjave saučešća stigle su iz cijele BiH, ali i regije, a na jučerašnjoj sjednici Vlade Zapadnohercegovačkog kantona proglašena je trodnevna žalost 2, 3. i 4. januara.

Takođe, Vlada Federacije BiH je ranije proglasila Dan žalosti 4. januara, da bi kasnije Savjet ministara BiH donijelo odluku da na području cijele države to bude 2. januar.

Na zvaničnom Facebook profilu načelnika Opštine Posušje Ante Begića takođe je objavljena molba ugostiteljskim objektima da zatvore svoje objekte u znak poštovanja prema stradalim.

– Povodom tragedije u kojoj je noćas u Posušju izgubljeno osam mladih života, porodicama nastradalih upućujemo najiskrenije izraze saučešća. Takođe, molimo sve vlasnike ugostiteljskih objekata da u znak poštovanja prema žrtvama, obustave rad – napisano je.

Podsjećamo, u vikendici kod Posušja juče je pronađeno osam beživotnih tijela mladih osoba koje su proslavljale Novu godinu. Pretpostavlja se da je uzrok smrti gušenje, ali zvaničan uzrok biće poznat nakon uviđaja i obdukcije tijela. Osam preminulih pronašle su osobe iz susjedne vikendice koje su takođe slavile Novu godinu.

Osam svijeća za osam ugašenih života u Posušju, zatvoreni svi ugostiteljski objekti

Datum i mjesto sahrane stradalih još nije poznat.