Grad Trebinje
Trebinje

Trebinje dobija centar kao u Petnici

Projekat istraživačke stanice, koju, po uzoru na srbijansku Petnicu, planiraju pokrenuti u Trebinju zahvaljujući Fondaciji Riste i Trifuna Petrovića, koji su svoju imovinu u Beogradu ostavili ovom gradu radi osnivanja pomenute stanice, ponovo je aktiviran.

Projekat je najprije bio zamišljen da se realizuje u školskom objektu u selu Zgonjevo, ali je potrebno mnogo sredstava da se on renovira, pa će se razmatrati još neke opcije.

“Milion maraka je na računu i stoji na raspolaganju, ali to nije tako jednostavno, jer se od pomenute sume, prema strogim klauzulama, može iskoristiti oko 300.000 maraka, što nije dovoljno za realizaciju plana jedne moderne pedagoške ustanove koja bi bila čitav jedan sistem, od bravka do rada talenata u ovoj stanici, zbog čega treba dobro sagledati sve mogućnosti i iskombinovati uslove koje imamo”, kaže Slađana Skočajić, načelnica Odjeljenja za kulturu, porodicu, sport i obrazovanje grada Trebinja.

U kombinaciji su, kako kaže i kako je navedeno i na nedavno održanom zasjedanju lokalne skupštine, i neki prostori u gradu, poput nove gimnazije, objekta koji gradi biznismen Rodoljub Drašković i koji će biti moderno i funkcionalno opremljen, sa svim potrebnim savremenim učilima i drugim sredstvima za rad.

Zbog toga su i gradski odbornici bili saglasni da je potrebno u budućnosti sagledati mogućnosti komparativnog rada u prostoru nove gimnazije i prostorijama u selu Zgonjevu. Prostoru novog gimnazijskog objekta u prilog ide i činjenica da su u blizini Studentski i Đački dom, zajedno sa menzom, što bi na jednom mjestu zaokružilo ovaj proces onako kako je i zamišljen.

“I Petnica funkcioniše na taj način, da se na jednom mjestu organizuje rad učenika i da raspolaže uslovima za boravak, što je u ovom slučaju idealno rješenje, jer su smještajni kapaciteti, zajedno sa ishranom, odmah preko puta zgrade nove gimnazije”, kaže Dragoslav Banjak, predsjednik Skupštine grada Trebinja, koji je od početka uključen u realizaciju ovog projekta.

Braća Risto i Trifun Petrović su svoju imovinu u Beogradu zavještanjem ostavili područnoj školi u selu Zgonjevo, koja pripada Osnovnoj školi “Vuk Karadžić” iz Trebinja, a koja je ugašena 1980. godine zbog nedostatka đaka.

Zavještane nekretnine godinama su donosile prihod od rente, od koje je bilo predviđeno da se škola obnavlja učilima i knjigama, takođe i njeno bolje održavanje, kao i stipendiranje nadarenih učenika, posebno učenika iz Zgonjeva, a kasnije se Fondacija odlučila na nove aktivnosti

Nezavisne novine

Povezane vijesti

Ćurić: Srbi u Mostaru imaju punu podršku iz Trebinja

admin