Grad Trebinje
Trebinje

Trebinje u projektu “Race for the Cure”: U porastu broj oboljelih od karcinoma

Udruženje građana „Nada“ Trebinje učestvuje u globalnom projektu „Race for the Cure“ , trka/šetnja za oboljele od karcinoma dojke, koji se održava po 12. put u 130 gradova Evrope.

„U  skladu sa epidemiološkom situacijom u svijetu i našoj zemlji, projekat ove godine nije održan na uobičajen način – pokrenuta je globalna digitalna platforma na 20 svjetskih jezika, na kojoj se ljudi širom Europe i svijeta povezuju kroz online registraciju. Učešćem u digitalnoj “Race for the Cure”, koja će biti održana od danas do 27.  septembra u 23 grada BiH, građani pomažu osobama oboljelim od karcinoma dojke kroz prikupljanje potrebnih sredstava i u podizanje svijesti javnosti o ovom oboljenju“, objasnila je Koviljka Komnenović, predsjednik Udruženja građana „Nada“.

Ona je dodala da su prikupljena sredstva od izuzetnog značaja, s obzirom da svake godine u Evropi bude dijagnostifikovano 500.000 novih slučajeva oboljenja od karcinoma dojke, a 130.000 osoba, nažalost, izgubi život.

Dr Ljubica Miljanović, onkolog u Bolnici Trebinje kaže da se u svijetu bilježi porast oboljelih uopšte od karcinoma, ali i karcinoma dojke. Svaki treći muškarac, odnosno svaka četvrta žena obolijeva od ove podmukle bolesti a karcinom dojke je najčešći, zato se ističe značaj preventivnih pregleda.

„U prošloj godini je u Republici Srpskoj oboljelo 570 žena, a porast je evidentiran i u našem gradu, zato je neophodno otvaranje onkološkog odjeljenja, koje bi radilo 24 sata. Mi sada funkcionišemo na nivou dnevne bolnice i nadam se da će se izgradnjom novog Kliničkog centra poboljšati uslovi za liječenje svih oboljelih od karcinoma. Svaka osma žena obolijeva od karcinoma dojke, što znači da je ova bolest na prvom mjestu“, kazala je dr Miljanović.

Kroz donacije ili uplatu simbolične registracije od 10KM na platformi www.raceforthecure.eu postajete dio digitalne zajednice, podižete svijest o karcinomu dojke i doprinosite da se i u ovim teškim vremenima održi „Race for the Cure“ u Bosni i Hercegovini te nastave brojne aktivnosti prevencije bolesti i podrške oboljelim ženama.

Radio Trebinje

Povezane vijesti

Od početka godine u Trebinju 18 novih slučajeva karcinoma dojke: APEL ŽENAMA DA IDU NA PREGLEDE

admin