Grad Trebinje
Region

“Trenutak je da napravite izbor” Hil ističe da je budućnost Srbije na Zapadu

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da u životu moraju biti pravljeni izbori i da je ovo takav trenutak, a da za Srbiju postoji samo jedan put i to je Zapad i Evropska unija (EU).

Za razliku od prošlosti kad se u Srbiji mislilo da postoji treći put, da Srbija nije ni Istok ni Zapad, da je nekako posebna, da ide svojim putem, sad većina Srba misli da postoji pravi put i pogrešan put i želi da izabere pravi put – rekao je Hil za list Politika.

Kako je poručio, Srbija mora da odluči da li hoće da ima “samodovoljnu vojsku i da kupuje oružje iz različitih zemalja, ili da se pridruži kolektivnoj odbrani“.

– To treba Srbi da odluče, a ja mislim da i jesu odlučili da im je budućnost na Zapadu, a ne na nekom nedefinisanom Istoku. Sve ovo govorim i na osnovu onog što čujem svakog dana od ljudi, ali i na osnovu izjava predsjednika (Srbije Aleksandra) Vučića – rekao je Hil.

On je rekao da su Ukrajina i Kosovo “veoma različite situacije”, i pozvao da se ne dovodi u vezu ono što se 1999. dogodilo na Kosovu, s onim što se danas dešava u Ukrajini.

– Kad je riječ o Kosovu i Srbiji, to su susjedne zemlje. Srbi žive na Kosovu i ima mnogo toga na Kosovu što je važno Srbiji. Dobri susjedi to moraju da riješe. Pravi način je dijalog koji se odvija posredstvom EU i pregovori u Briselu – rekao je Hil.

On je naveo da vjeruje da svi elementi moraju biti na pregovaračkom stolu, i da se ne može govoriti “o ovome hoću da pričam, ali neću o ovome”, ali da još ne vidi predanost dvije strane tome.

– Ako pričamo o evroatlantskim integracijama, i one su element na tom pregovaračkom stolu. Kad pregovarate, jedna strana želi jednu stvar, druga strana želi drugu stvar, ali jednostavno onda morate da razgovarate o tome. Obeshrabren sam kad vidim da jedna strana želi jednu stvar, a ne želi da se na pregovaračkom stolu nađe ono što želi druga strana – rekao je Hil, prenosi Blic.

Komentar