Grad Trebinje
Republika Srpska

Trivićeva o odluci NSRS “Sve ovo je farsa, STRAŠE NAROD i na tom strahu opstaju”

Jelena Trivić, poslanica PDP u NSRS, komentarišući jučerašnju odluku NSRS, istakla da nema stvarne namjere za bilo kakvo vraćanje nadležnosti Srpskoj.

Kako je rekla, ispoštovala je zajednički stav opozicije da se ne učestvuje u sjednici, iako je lično željela da se obrati i iskaže svoje stavove.

– Ne samo da je to kupovanje vremena, nego je to govorenje neistina narodu. Nema tu stvarne najmere da se ove nadležnosti vrate. Postoje dvije ključne stvar za Republiku Srpsku koje treba riješiti. To su nametnuta Inckova odluka i strane sudije u Ustavnom sudu, odnosno pitanje imovine za koje vjerujem da se može riješiti, ukoliko ima političke volje. Ne vidim kako se ove dvije stvari rješavaju izlaskom iz Oružanih snaga ili izlaskom iz Uprave za indirektno oporezivanje – kazala je Trvićeva za N1.

FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Dodala je da su potpuno skrajnute dvije ključne teme koje treba riješiti i za koje treba otvoriti dijalog unutar BiH, i vidjeti kako u jednoj parlamentarnoj proceduru riješiti.

– Ali to ne mogu ove strukture koje su sada u Sarajevu i Banjaluci. To su strukture koje opstaju u političkom haosu. Ovo je samo dizanje političke prašine da bi se pokrili svi oni negativni problemi društva, a to su ključne životne teme. To je pitanje korupcije. To je nešto što izjeda ovo društvo, a ovo što radi SNSD je čisto prikrivanje svega toga, da se ne bi pričalo ko čuva pripadnike klanova kriminalnih i narko klanova u institucijama – navela je Trivićeva.

Istakla je i da Dodik ne zna šta hoće, te da je očigledno da plana nema.

– Vidjeli ste da sam u jednoj rečenici ne zna šta hoće da kaže. Prvo ide: Daćemo šansu oružanim snagama, pa prepolovit ćemo Oružane snage, pa ići ćemo na demilitarizaciju RS… Ja više ne znam šta to znači. Očigledno je da plana nema, a suštinski kod izlaska Uprave za indirektno oporezivanje, moje pitanje je – kako ste planirali budžet za sljedeću godinu – kazala je Trvićeva.

“Plana nema”

Podcrtala je da je sve ovo farsa, da nema plana i sve radi na neki način da dignu nacionalne tenzije kojima odgovara politički haos.

– Odgovara i određenim krugovima u Sarajevu, jer onda straše narod i na tom strahu opstaju. Te političke strukture moraju otići u prošlost – kazala je.

Na pitanje zbog čega je opozicija napustila sjednicu i zašto nisu glasali protiv, Trvićeva je odogovorila:

– Prvo to nije bio nikakv dan “D” za RS. RS će postojati i poslije te sjednice, i postojaće kad ode SNSD s vlasti, bez obzira šta Izetbegović pričao. Ako kažete da je nešto igrokaz i predstava, imate pravo da ne učestvujete u tome. To je legitimno pravo. Htjela sam pokazati širinu prema drugim kolegama. Nekad pustite i svoje mišljenje zarad dogovora – zaključila je Trvićeva.