Grad Trebinje
Region

TURBO GRENEL Ko je kontroverzni američki diplomata kojeg je Tramp poslao u Beograd

Ko je čovjek kome je američki predsjednik Donald Tramp povjerio u ruke rješavanje višedecenijskog kosovskog problema i koji već ima prve rezultate?

Za sebe je jednom na Tviteru napisao da je “nesavršeni sljedbenik Hrista”, pobijedio je rak i prvi je gеј, bar zvanično, u kabinetu američkog predsjednika. Ognjen Pribićević, bivši ambasador Srbije u Berlinu i Londonu, kaže za Blic da je Grenel svakako “diplomata novog vremena”.

– Holbruka su zvali buldožer, a za Grenela onda možemo slobodno reći da je buldožer na kvadrat – kaže Pribićević.

Grenel (53) je svakako jedinstvena osoba u američkoj politici. Karijerni je političar i diplomata, čovjek iz najbližeg okruženja Trampa, s kojim je možda najbliži po direktnom, robusnom, nediplomatskom nastupu, piše Blic.

Republikanac, konzervativac, a ipak otvoreno gej. U dugogodišnjoj je vezi sa Metom Lašejom, koji je držao Bibliju kad je Grenel polagao svečanu zakletvu uoči preuzimanja funkcije ambasadora u Njemačkoj.

Juna 2013. godine je objavio da boluje od non hočkinovog limfoma, a tri mjeseca kasnije je saopštio da je u remisiji.

Turbo Grenel

Kada je Donald Tramp odlučio da u oktobru 2019. premjesti kontroverznog Ričarda Grenela sa mjesta ambasadora SAD u Njemačkoj na poziciju svog specijalnog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine, bilo je jasno šta sljeduje.

Grenel je prekaljeni diplomata, veoma direktan i otvoren, a ako govorimo o rezultatima slobodno možemo reći da je jedan od najzaslužnijih za potpisivanje sporazuma u Vašingtonu.

Dok je Evropa čekala da prođu dvije godine, nemajući rješenje za takse koje je vlast u Prištini uvela na robu iz Srbije, turbo Grenel je obišao region, razgovarao sa svim stranama i već 4. septembra sačinio papir koji su, doduše sa Amerikom, potpisali Srbija (Aleksandar Vučić) i Kosovo (Avdulah Hoti).

U Trampovom stilu, po Trampovoj volji

Nekoliko nedjelja kasnije, evo ga ponovo u posjeti regionu, riješen da sporazum, poput Briselskog, ne ostane samo slovo na papiru. Uspiio je da probudi i administraciju u Briselu.

Govoreći o Grenelu, Tramp je jednom prilikom na Tviteru napisao: „Rik je odličan ambasador, koji je zemlju predstavljao izuzetno dobro”. Iako kritičari kažu da se prečesto ponaša nediplomatski, može se reći da je to stil Trampa i njegove administracije.

Jedan je od najodanijih Trampovih ljudi, ali postavlja se pitanje kako će se na njegovu karijeru odraziti rezultati američkih izbora.

Diplomata novog vremena

Ognjen Pribićević, bivši ambasador Srbije u Berlinu i Londonu, kaže za Blic da je Grenel svakako diplomata novog vremena.

– Po robusnom stilu i ponašanju veoma podsjeća na Ričarda Holbruka, samo je još brži, još agresivniji i još više biznis orijentisan. Holbruka su zvali buldožer, a za Grenela onda možemo slobodno reći da je buldožer na kvadrat. Njemu je cilj da što prije dođe do rezultata, što prije i po svaku cijenu, pa da kasnije taj rezultat koristi za potrebe svog šefa Donalda Trampa – kaže Pribićević.

Ako Tramp pobijedi…

Pribićević ponavlja da je Grenel diplomata novog vremena i da je njegov angažman u Njemačkoj odudarao od ponašanja svih prethodnika, ali da na najbolji način oslikava vrijeme u kojem živimo, gdje više ne postoji politička korektnost, već je sve orijentisano na što brže postizanje rezultata. To je, kaže, najčešće u potpunoj suprotnosti sa klasičnim diplomatskim pravilima ponašanja.

– Ako Tramp pobijedi, Grenel je već rezultatima obezbijedio poziciju u inner circle (najbližem krugu) predsjednikovih ljudi, a na kojoj funkciji će biti, teško je reći – kaže Pribićević.

Sa stanovišta Srbije, dolazak Grenela je, naglašava, izuzetno značajan.

– Njegovim dolaskom uspostavlja se neophodni balans između velikih sila na ovom prostoru – zaključuje Ognjen Pribićević.

srpskainfo.com

Povezane vijesti

Grenel pozvao Srbe da glasaju za Trampa

admin