Grad Trebinje
Svijet

Grenel pozvao Srbe da glasaju za Trampa

Specijalni izaslanik predsjednika SAD za Beograd i Prištinu Ričard Grenel izjavio je da je uzbuđen zbog partnerstva sa srpskim narodom i srpskom vladom, kao i da je nakon sporazuma iz Vašingtona “osvanuo potpuno novi dan” u odnosima dvije zemlje. On je takođe pozvao Srbe u SAD da glasaju za ponovni izbor Donalda Trampa.

“Prepuštamo EU da nastavi potličke razgovore kako god hoće”, rekao je Grenel u intervjuu za Srpski radio Čikago, dostavljenom Tanjugu, a u kojem je ocijenio da je sporazum iz Vašingtona prilika da se cijeli Balkan približi SAD.

“Biće to divna prilika da cijeli Balkan približimo SAD, imaćemo bolje veze i prijateljstvo”, rekao je Grenel uoči sutrašnjih predsjedničkih izbora zbog čega je pozvao Srbe u SAD da glasaju za ponovni izbor Donalda Trampa.

Grenel, koji je u posljednjih desetak dana više puta razgovarao s predstavnicima srpske zajednice u Čikagu, Pitsburgu i Milvokiju, gde je u organizaciji inicijative “Srbi za Trampa 2020” prisustvovao i liturgiji u Hramu Svetog Save, dodao je da je ideja sporazuma da mladi dobiju ekonomsku perspektivu.

“Predsjednik razmišlja drugačije, ne moramo da sjedimo za stolom i pričamo o politici, želimo da kreiramo radna mjesta i stvaramo poslove od koji će imati korist cijeli region”, rekao je Grenel.

Dodao je da se radi na odjeljenju za energetiku, vizibliti studiji za, kako je rekao, novo jezero “Tramp” (Gazivode), infrasturkturnim projektima i da je investicija veća od milijarde dolara.

Na pitanje da prokomentariše izjavu specijanlog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka da je dijalog relevantan samo ako se vodi pod okriljem EU, Grenel podsjeća da SAD nisu EU.

“Neka oni rade šta hoće, mi nismo EU, fokusirani smo na ekonomski razvoj. Amerikanci to rade veoma dobro, Donald Tramp više nego odlično, zato radimo na ekonomskoj normalizaciji, koncentiršemo se na to da više radimo, a manje pričamo, uzbuđeni smo zbog akcije i da realizujemo projekte na dobrobit stanovništva”, rekao je Grenel.

“Obe strane su uzbuđene, mi smo uzbuđeni, pustili smo EU da vodi političke razgovore kada i kako hoće”, rekao je Grenel.

Na tvrdnju da će Kosovo ako implementira sporauzm postati kolonija Srbije, kako tvrdi lider Samoopredeljenja Aljbin Kurtij, koji, inače, poziva Albance u SAD da glasaju za Džoa Bajdena, Grenel je ponovio da Tramp vjeruje da će ekonomski progres dovesti i do političkog.

On je podsjetio da Tramp kreira najbolju ekonomiju te da vjeruje da će zbog toga ljudi na Balkanu biti nagrađeni.

Tramp, kako dodaje, radi na tome da bude prijatelj Balkana, a Bajden je bio potpredsjedik osam godina i ništa nije urađeno.

“Region je bio u velikoj mjeri ignorisan, ako bi pobijedio, znamo tačno, vratiće se na iste vašingtonske političke priče i isti pristup prema Balkanu, na politčke diskusije koje ne daju rezultate”, rekao je Grenel.

Dodao je da ipak postoji dosta kritika na račun Trampovog sporazuma izmedu Srbije i Kosova, a da Vašington do tada nije znao šta da radi.

“Počeli smo implementaciju odmah, da razvijamo poslove, i stvaramo nadu u regionu”, rekao je Grenel i istakao da srpska zajednica mora da razume da je sada potrebno da podrži Trampa koji je veoma snažno radio i za njih.

Upitan, u svjetlu terorističkih napada, da li je nekada u nekom širem kontekstu bilo riječi o Kosovu kao prijetnji po bezbjednost, zbog džihadista i pripadnika Islamske države, Grenel je rekao da vjeruju da će više posla za mlade uticati na to da bude manje poltičkih sukoba.

“U to vjerujem i zato smo odlučili da kreiramo poslove, to nisu samo riječi, Tramp voli akciju”, rekao je Grenel i pozvao sve predstavnike srpske zajednice da glasaju da Tramp dobije još četiri godine u Bijeloj kući.

Povezane vijesti

Tramp: Krili su vakcinu da ja ne bih pobijedio

admin

Bajden u prednosti, Tramp osporava rezultate

admin

Tramp nakratko izašao iz bolnice, pozdravio pristalice

admin

TURBO GRENEL Ko je kontroverzni američki diplomata kojeg je Tramp poslao u Beograd

admin