Grad Trebinje
Svijet

Bajden u prednosti, Tramp osporava rezultate

Dan nakon predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama pobjednik još nije poznat, ali je prema projekcijama vodećih svjetskih medija demokratski kandidat Džo Bajden u prednosti nad aktuelnim predsjednikom, republikancem Donaldom Trampom.

Najveća borba se vodi u Džordžiji, u kojoj Tramp mora da pobijedi kako bi osvojio drugi mandat, kao i u Pensilvaniji. Međutim, prednost Tramp nad Bajdenom u Pensilvaniji se smanjuje, pokazuju najnoviji rezultati.

Na osnovu 90 odsto prebrojanih glasova, Trampova prednost u toj drzavi, koja je jedna od ključnih za pobedu jednog od kandidata, sada iznosi 164.414 glasova, dok je kasno u srijedu popodne po lokalnom vremenu vodio sa 379.639 glasova.

Bajden je proglasio pobjedu u Mičigenu, što bi značilo da je osvojio dijve trećine “plavog zida”, a ako zadrži prednost u Nevadi i Arizoni, imao bi dovoljno elektorskih glasova da postane 46. predsjednik SAD.

Tramp je najavio pravne postupke kako bi zaustavio prebrojavanje glasova u Mičigenu, Pensilvaniji i Viskonsinu.

Tramp se oglasio na Twitteru pošto je najavio pravni postupak zbog prebrojavanja glasova u Viskonsinu i Mičigenu u kojima je pobjedu, prema nezvaničnim podacima, odnio njegov protivkandidat Džo Bajden.

“Naši advokati su tražili ‘pristup podacima’, ali kakva je korist od toga? Šteta je već učinjena integritetu našeg sistema i samim predsjedničkim izborima. O tome treba razgovarati!”, napisao je Tramp.

Trampov advokat Rudi Ðulijani saopštio je da je krenuo u Pensilvaniju sa pravnim timom kako bi osporio izborne rezultate u toj državi, tvrdeći da tamo demokrate hoće da “pokradu” izbore i da je u toku “velika prevara”.

Prema projekciji CNN-a, Bajden trenutno ima 253 elektorska glasa, a Tramp 213, od 270 koliko je potrebno za pobedu jednog od kandidata.

Prema tom mediju, situacija u Arizoni, Džordžiji, Nevadi, Sjevernoj Karolini i Pensilvaniji je suviše tijesna da bi se moglo procijeniti ko će odnijeti više glasova u tim državama.

Bajden je u kratkom obraćanju rekao da je na putu da osvoji 270 elektorskih glasova, ali da neće da proglasi pobjedu dok prebrojavanje u ključnim državama ne bude okončano.

Bajedn, koji je osvojio najmanje 71,2 miliona glasova, što je najviše u istoriji SAD, rekao je da je ohrabren ogromnom izlaznošću.

Kako navodi BBC pozivajući se na US Election Project, izlaznost je bila 66,9 odsto, što je najviše u posljednjih 120 godina.

Tramp se tokom jučerašnjeg dana nije obraćao javnosti, ali je objavio niz tvitova u kojima je osporavao regularnost izbornog procesa.

CNN-ova projekcija govori da je Bajden dobio tri od četiri elektorska glasa u Mejnu, i jedan od pet u Nebraski gdje ti glasovi mogu da budu podijeljeni između kandidata prema kongresnim distriktima, kao i da je pobijedio u Viskonsinu, Mičigenu, na Havajima, Roud Ajlandu, u Minesorti, Virdžiniji, Kaliforniji, Oregonu, Vašingtonu, Ilinoisu, Nju Hempširu, Nju Meksiku, Koloradu, Konektikatu, Nju Džersiju, Njujorku, Vermontu, Delavru, u Distriktu Vašington, Merilendu, i Masačusetsu.

Tramp je, prema toj projekciji pobijedio u Montani, Teksasu, Ajovi, Ajdahu, Ohaju, Misisipiju, Vajomingu, Misuriju, Kanzasu, Juti, Lujzijani, Alabami, Južnoj Karolini, Severnoj i Južnoj Dakoti, Arkanzasu, Indijani, Oklahomi, Kentakiju, Zapadnoj Virdžiniji i Tenesiju.

Povezane vijesti

Tramp: Krili su vakcinu da ja ne bih pobijedio

admin

Grenel pozvao Srbe da glasaju za Trampa

admin

Tramp nakratko izašao iz bolnice, pozdravio pristalice

admin