Grad Trebinje
Republika Srpska

Tužilaštvo BiH zvanično sumnjiči Milorada Dodika za zloupotrebu službenog položaja

Dodik je ratu za sporni kredit, u iznosu nešto višem od 9.000 KM, navodno davao u kešu, a vjeruje se da je za tu vrstu posla angažirao tadašnjeg vozača

Milorad Dodik, lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH danas je bio u Tužilaštvu BiH na ispitivanju u aferi “Pavlović banka”, tačnije o tome kako je kupio vilu na Dedinju u Beogradu daleke 2007. godine.

Zloupotreba službenog položaja

Ovim je potvrđeno pisanje “Avaza” od prije dvije sedmice da je Dodiku upućen novi poziv kako bi bio ispitan. I danas smo objavili u printanom izdanju “Dnevnog avaza” da će Dodik biti ispitan u ovoj pravosudnoj instituciji.

Ono što je zanimljivo, Dodik iskaz daje u svojstvu osumnjičene osobe i to po prvi put od kad se nalazi u Predsjedništvu BiH i na poziciji lidera SNSD-a. Do sada ih je davao kao svjedok gdje više puta saslušavan u raznim aferama, ali ovoga puta je drugačije.

Tužilaštvo BiH zvanično ga sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja i pranje novca.

Postupajući tužilac u ovom predmetu je Mirza Hukeljić koji je poznat kao tužilac u aferi “Respiratori”.

Slao vozača

Riječ je, podsjećamo, o postupku koji godinama zanima bh. javnost i tužioci su konačno došli do čvrstih dokaza.

Dodik je vilu u naselju Dedinje kupio 14. maja 2007. godine za 750.000 eura.

Tada je tvrdio da je nekretninu platio novcem od kredita, međutim, kako se na kraju ispostavilo, kredit u “Pavlović banci” podigao je tek godinu kasnije, tačnije 27. juna 2008.

Osim toga, utvrđeno je da je zahtjev za kredit ovjerio pečatom Vlade RS, i to dok je bio premijer Republike Srpske.

Dodik je ratu za sporni kredit, u iznosu nešto višem od 9.000 KM, navodno davao u kešu, a vjeruje se da je za tu vrstu posla angažirao tadašnjeg vozača.

AVAZ