Grad Trebinje
Izdvojeno Hercegovina

U Bileći ništa novo

Šamaranje, “čupanje ušiju”, gađanje mikrofonima, psovke i vrijeđanja odavno su postali praksa u bilećkom parlamentu.

Gotovo da se za dešavanja u Skupštini ove hercegovačke opštine ne bi ni znalo da s vremena na vrijeme ne ispliva video-snimak nekog skandala u kojem su glavni akteri oni koje su Bilećani birali da njihovu lokalnu zajednicu vode ka napretku i boljitku.

Glavne uloge u epizodama skupštinskog serijala igraju odbornici koji bi u konstruktivnim raspravama, uvažavajući mišljenja drugih i drugačijih, trebalo da se bave projektima od značaja za opštinu, budžetom i svim onim problemima koji pritišću tu lokalnu zajednicu.

Međutim, očigledno je da pojedini odborničke naknade primaju da bi mogli s vremena na vrijeme da se busaju u prsa, šamaraju koga stignu i da jedni na druge potežu mikrofone.

Noć u policijskoj stanici draža im je od bilo čega.

Imajući u vidu činjenicu da glavne glumce skupštinskih naguravanja iz izbora u izbore biraju Bilećani, postavlja se logično pitanje da li za sve ove godine mještani ovog kraja nisu uvidjeli koga biraju i ko ih i kako predstavlja ili su i oni zadovoljni scenama iz bilećke Skupštine koje svako malo obiđu Republiku.

Sudeći prema slikama i snimcima koji isplivaju iz sale ovog lokalnog parlamenta, vidljivo je da su se pojedini tamošnji poslanici odavno pozdravili sa lijepim ponašanjem koje se nosi iz kuće, a potom nadograđuje u školi, na fakultetu, pa i u političkim i drugim organizacijama. Oni ni iz kuće ni iz bilo koje druge ustanove niti organizacije nisu ponijeli baš ništa.

Ni demokratija im nije bliska, jer druge i drugačije ne uvažavaju. S njima, pojedinci to rješavaju na svoj način, kako kažu, “dobrim degenekom”.

Da nije žalosno, možda bi bilo smiješno da se u 21. vijeku oni koji bi trebalo da vode narod u bolje sutra gađaju čime stignu preko skupštinskih klupa.

Kako jedna lokalna zajednica da ide naprijed i da bude mjesto u kojem će mladi stvarati budućnost, svojim radom i trudom pomjerati granice i dosegnuti zvijezde, kad tu lokalnu zajednicu oni koji sjede u foteljama guraju stranputicom do ambisa. I tako već godinama.

Odavno je politička scena u Bileći postala cirkus i jedino Bilećani na nekim narednim izborima mogu da kažu “dosta” bahatim pojedincima koji ruše ugled ovog malog mjesta.

U suprotnom, u Bileći i neće biti ništa novo.

Milijana Latinović/Glas Srpske