Grad Trebinje
Izdvojeno Region

U ČAST LEGENDARNOG HIRURGA Urgentni centar u Nišu ponijeće ime doktora Miodraga Lazića

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu Zoran Perišić pokrenuo je proceduru za postavljanje biste doktora Miodraga Lazića u krugu ove ustanove, te dao saglasnost da počne procedura da Urgentni centar u tom gradu ponese ime ovog legendarnog ratnog hirurga koji je prerano izgubio bitku sa virusom korona.

Doktora Lazića smrt je zatekla upravo na funkciji direktora Urgentnog centra iz kojeg, iako mu je do penzije nedostajalo samo nekoliko mjeseci, nije želio da se povuče, već je ostao uz pacijente sve do kraja.

Neposredno potom, Nišlije su počele da prikupljanjem potpisa podržavaju ideju o tome da najznačajnija zdravstvena ustanova u gradu ponese njegovo ime, pišu Večernje novosti.

Peticiju je potpisalo 11.000 sugrađana, a Fejsbuk grupa koja je osnovana u njegovo ime ima 53.000 članova sa prostora cijele bivše Јugoslavije.

Doktor Lazić, čuveni srpski hirurg koji je tokom ratova devedesetih godina spasao na stotine života, preminuo je od posljedica virusa korona 14. aprila 2020. godine, a posthumno je odlikovan Karađorđevom zvezdom.

Bio je godinu dana ratni hirurg dobrovoljac u Republici Srpskoj Krajini /juni 1991 – juli 1992/, a u Republici Srpskoj /septembar 1992 – februar 1996. godine/, za šta ga je tadašnji patrijarh srpski Pavle odlikovao Ordenom Svetog Save. U tom periodu napisao je autobiografsko djelo “Dnevnik ratnog hirurga”.

U svojim posljednjim riječima Lazić je naveo da mu čast nije dozvoljavala da se skloni uprkos godinama i bolestima i da ne želi da ode tiho, već onako kakav je bio cijeli život.

Posljednja želja mu je bila da ga isprate pjesmom “Marš na Drinu”, a u oproštajnom pismu potpisao se kao doktor Laza, hirurg napaćenog srpskog naroda.

Povezane vijesti

“OTIŠAO SAM ČASNO I POŠTENO…” Evo šta piše na spomen ploči velikom doktoru Miodragu Laziću (Foto)

admin

POLA GODINE OD SMRTI DOKTORA LAZE Srbija i Srpska ga sigurno nikada neće zaboraviti (Video)

admin