Grad Trebinje
Republika Srpska Video

U četvrtak sastanak vladajuće koalicije, o čemu će biti riječi? (Video)

Ko će u koju fotelju, ili kome će koje javno preduzeće, možda bude jasnije nakon što vladajuća koalicije još jednom sjedne za isti sto.

To bi trebalo da bude u četvrtak, ali ako sastanak prođe kao i prethodni, malo šta će biti dogovoreno. Tenzija i zahtjeva prošli put nije manjkalo. Bilo je i primjedbi na rad generanog sekretara SNSD-a. Mnogima je zasmetalo to što će funkcije dobiti DNS i SPS. 

“Naravno da po tom pitanju nemamo svi isto mišljenje i to mišljenje nećemo ni mijenjati. Ono će ostati tako kako je rečeno na sastanku kolaicije. – A to je? Kakvo je to mišljenje? – Pa ostaje to mišljenje, ja nisam saglasan da se ta naša koalicija proširuje i to je prihvaćeno, nije prošireno sa novim subjektima. A što se tiče rada Luke Petrovića, moja primjedba je bila da je on jako zauzet poslovima u Elektroprivredi”, kaže lider SP-a Petar Đokić.

Nekima je zasmetalo i to što je NDP i dalje u koaliciji, jer nemaju poslanika u Narodnoj skupštini. Novi socijalisti već su dobili direktorsku poziciju u RITE Gacko. Priča se da bi mogli dobiti i mjesto u Putevima ili Autoputevima. U svakom slučaju, slijedi im šest direktorskih pozicija. 

“Ne vidim razlog da nekome mi iz SPS-a smetamo jer svima nam je Srpska iznad svega. To je slogan naše partije bio u predizbornoj kampanji. I da se svi okupimo oko važnih nacionalnih tema za Republiku Srpsku ali svakako i za ekonomsko-socijalni preporod društva u Republici Srpskoj”, kaže Goran Selak, lider SPS-a. 

Nezvanično saznajemo da je Ujedinjena Srpska tražila da se proširi lista funkcija. Navdono im je zasmetala informacija da bi Pošte mogli predati SPS-u. Nenad Stevandić kaže da se radi isključivo o tračevima. 

“U četvrtak će biti koalicioni sastanak. Do sada nije bilo nikakvih nesuglasica”, kaže Stevandić, lider Ujedinjene Srpske. 

U narednim danima pregovaraće SNSD i DNS. Povratnici u vladajuću strukutru već su dobili mjesto ministra u Savjetu ministara BiH. Navodno će dobiti još nekoliko direktorskih mjesta u Srpskoj. 

“Očekujem u narednim danima sastanak između SNSD-a i DNS gdje ćemo utvrditi u kojem obimu će DNS participirati u vlasti, kako na nivou Republike Srpske tako i na nivou BiH”, kaže Nenad Nešić, lider DNS-a. 

Najveći dio funkcija ide SNSD-u. Dijela su se morali odreći zbog dvotrećinske većine u Narodnoj skupštini. 

“SNSD-u pripada 60 odsto pozicija na svim nivoima u okviru strukture koju imenuje vlast Republike Srpske: Da SP Petra Đokića pripada 10 odsto, DEMOS-u 10, Ujedinjenoj Srpskoj osam. Banjčevoj partiji isto osam. I rekli smo da imamo nekih četiri odsto nekog obima koji bi mogli da ostavimo za neke partnere u onoj priči o kojoj govorimo, dvije trećine koje su potrebne”

Nezvanično saznajemo i da bi se većini u Parlamentu Srpske mogli pridružiti i poslanici iz opozicije. Navodno radi se o dva SDS-ova poslanika.

ATV

Komentar