Grad Trebinje
Trebinje

U ponedjeljak počinju pregovori o novom kolektivnom ugovoru u ERS

Sindikat Elektroprivrede RS u ponedjeljak u Trebinju sa direktorima zavisnih preduzeća i matičnog preduzeća ERS počinje pregovore o potpisivanju novog kolektivnog ugovora za zaposlene u elektroenergetskom sektoru RS.

Ovo je sinoć dogovoreno na sastanku predsjednika odbora sindikata ERS Zorana Mićanovića i generalnog direktora ERS Luke Petrovića, a objelodanjeno na današnjoj konferenciji za novinare sindikata u Trebinju.

Mićanović je naveo da će novi kolektivni ugovor biti za nijansu bolji od prehodnog, radnici će imati veća prava, a plate će biti povećane.

„Sa početkom zajedničkog sastanka sindikata i uprave preduzeća pravilnik o radu se stavlja van snage, što je veliki pomak za zaposlene, jer je pravilnik jednostrani akt koji donosi poslodavac. Nadamo se da ubuduće advokatska kuća neće posredovati između sindikata i uprave u našoj matičnoj kući, što je malo iritantno za sidikalce“, istakao je predsjednik odbora sindikata ERS.

On je potvrdio da će, po novom kolektivnom ugovoru, povećanje plata biti 12,5 odsto, što je usklađeno sa trenutnim cijenama električne energije na tržištu i stanjem u elektro sektoru i dodao da ostvarivanje prava radnika u pojedinim zavisnim preduzećima zavisi od njihovih sindikalaca, koliko su spremni da sa upravom pregovaraju i bore se za radnička prava.

Mićanović je istakao da će sindikat zatražiti da regres u energetskim preduzećima bude dvije prosječne plate u RS i podsjetio da je prosječna plata prošle godine u ERS bila 1.210 KM.

Predsjednik konfederacije sindikata RS i sidikata RiTE Gacko Željko Tepavčević ističe da sindikat neće odustati ni pod kojim pritiskom da ne potpiše kolektivni ugovor u narednih pet do 10 dana.

„Nema potrebe više da otežemo tu priču. Ne tražimo ništa više od onoga nego što imamo. Želimo korektne pregovore i kolektivni ugovor, jer je sindikat bio uvijek korektan i sa, možda, previše strpljenja. Kolektivni ugovor je naša svetinja i ustav“, poručio  je Tepavčević.

Radio Trebinje

Povezane vijesti

“Struja će biti sve skuplja ali POSTOJI NAČIN kako umanjiti račune”

admin

Radnicima u elektroenergetskom sektoru povećane plate

admin

Imenovana nova predsjednica Sindikata ERS-a

admin

Skoko: Poskupljenje struje biće čim prođu izbori

admin

Sindikat RiTE Gacko od Uprave ERS-a traži povećanje cijene rada

admin

Nema poskupljenja električne energije u Srpskoj

admin