Grad Trebinje
Republika Srpska

Ubijen Medo Maglić, Interventni tim zgrožen

GACKO – Medo Maglić kojem je postavljena prva ogrlica za telemetrijsko praćene u Republici Srpskoj pronađen je mrtav, odnosno nezakonito odstrijeljen na teritoriji posebnog lovišta “Zelengora” u Gacku, saopštio je Centar za životnu sredinu.

Ovaj čin najoštrije su osudili iz pomenutog centra odakle apeluju na javnost i sve građane koji imaju informacije o ovom ili sličnim slučajevima, da iste prijavljuju policiji i nadležnim organima.

“Apelujemo i na upravljače prirodnih područja da pojačaju kontrole i suzbiju kretanje naoružanih ilegalnih posjetilaca. Interventni tim za krupne zvijeri koji je učestvovao u aktivnosti postavljanja ogrlice za praćenje je utvrdio da se medvjed više nekreće i uskoro nakon toga je pronađeno njegovo beživotno tijelo”, navode iz Centra za životnu sredinu.

Ističu da je u istragu o ovom slučaju uključena policija i nadaju se razrješenju ovog slučaja. Takođe, traže najviše moguće kazne za počinioce.

“Samo nešto više od mjesec dana smo uspjeli da budemo ponosni i sretni gledajući kuda se dragi medo Maglić kretao, plivao. Uživao je u nekim od najljepših pejzaža naše zemlje, plivao po zelengorskim jezerima, razgledao kanjon gornjeg toka Neretve, tražio mir u Nacionalnom parku Sutjeska. Nije ga našao!”, istakla je Aleksandra Anja Dragomirović iz Centra za životnu sredinu.

Ona kaže da su svi koji su učestvovali u postavljanju prve ogrlice za telemetrijsko praćenje zgranuti nad činjenicom da je tako malo vremena prošlo od kada su mu izmjerili nepunih 150 kilograma i zaključili kako će tek rasti i razviti se u pravog medonju, dostojnog staništa koje nastanjuje.

“Ali nažalost surovo i kukavičko srce nekog ‘junaka’ je prekratilo ovaj nevini život. U granicama NP Sutjeska, tamo gdje je trebao biti najzaštićeniji nastradao je medo Maglić koji je ponosno trebao nositi ime naše najviše planine dugo godina”, rekla je Dragomirovićeva koja je koordinar projekta “Zaštita mrkog medvjeda na području Dinarida”.

Nezavisne novine

Komentar