Grad Trebinje
Trebinje

Ugovore sa Elektroprivredom do sada potpisalo oko 15 odsto potrošača (VIDEO)

Od prvog aprila ove godine “Direkcija za javno snabdijevanje Elektroprivrede Republike Srpske”, preuzela je poslove iz domena snabdjevača električnom energijom. Sa kupcima, odnosno potrošačima, potpisano je oko petnaest odsto ugovora o snabdijevanju. U Direkciji kažu da je to u skladu sa planiranom dinamikom, ali i da svi kupci iz kategorije potrošača “domaćinstva” i “ostali potrošači”, tu zakonsku obavezu moraju završiti do kraja ove godine.

Tu obavezu ima oko 580.000 potrošača u Srpskoj. U trideset četiri uslužna centra javnog snabdjevača, potpisano je oko sedamdeset hiljada ugovora. Od devetnaest kvalifikovanih snebdjevača, Elektroprivreda je ponudila najnižu cijenu. To, prema ugovoru sa potrošačem, ne znači da ne može da promijeni snabdjevača električnom energijom, uz prethodno kompletiranu dokumentaciju.

– To naravno za slučaj da kupcu nešto ne odgovara, vezano od javnog snabdjevača, odnosno cijena. Za sada je naša cijena najpovoljnija – kaže Koraljka Kovačević Markov, direktorka Direkcije za javno snabdijevanje.

Da bi postigli dinamiku, kupcima su poslana selektivna obavještenja o ovoj zakonskoj obavezi.

Preplaćeni iznosi, ako ih ima, tvrde u Direkciji, ne stvaraju problem. Višak novca može se, sa računa distributera, prebaciti na račun javnog snabdjevača ili vratiti na lični račun.

– Kupac potpiše zahtjev da se sredstva uplate kako želi, na svoj račun ili na račun javnog snebdjevača, kada stigne spisak javnom snabdjevaču, mi to rasknjižimo – naglašava Zoran Vuković, izvršni direktor za javno snabdijevanje.

Iz uslužnih centara upozoravaju građane da dostavljaju kompletiranu dokumentaciju o vlasništvu nad brojilom, u slučajevima kada je riječ o nasljedstvu, podstanarstvu, privremenom korišćenju. Time se izbjegavaju duža zadržavanja.

– Ono što je važno reći jeste da su ti ugovori u skladu sa opštim ugovorom o isporuci i snabdijevanju električnom energijom, i da javni snabdjevač, u ime krajnjeg kupca, reguliše odnose sa operatorom distibutivnog sistema – dodala je Koraljka Kovačević Markov, direktorka Direkcije za javno snabdijevanje.

Iz Direkcije za javno snabdijevanje potvrdili su da razmatraju mogućnost povećanja broja uslužnih centara. Produženje roka nije u opciji, a nepotpisivanje ugovora sa potrošačima značilo bi kršenje zakonske obaveze.

Povezane vijesti

“Struja će biti sve skuplja ali POSTOJI NAČIN kako umanjiti račune”

admin

Radnicima u elektroenergetskom sektoru povećane plate

admin

Imenovana nova predsjednica Sindikata ERS-a

admin

Vladičić: Јeftina struja ostaje noću i vikendom

admin

SLIJEDE POSKUPLJENJA Đokić otkrio novu cijenu struje za privredu, ali i koja će domaćinstva imati uvećan račun

admin

Blok tarife mijenjaju iznos na računima “Neki će biti malo smanjeni, neki blago povećani”

admin