Grad Trebinje
Region

Uhapšen kum Mila Đukanovića

Ministarstvo unutrašnjih polsova Crne Gore saopštilo je da je privođenje vlasnika “Vektre” Dragana Brkovića, kuma predsjednika Mila Đukanovića, i njegovih sinova nastavak borbe za pravednu, pravnu i uređenu Crnu Goru.

– Jake institucije i puna primjena zakona su imperativ. Možemo zajedno – navodi se u objavi Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore na Tviteru

Mediji su prethodno je javili da su po nalogu crnogorskog Specijalnog državnog tužilaštva danas privedeni biznismen Dragan Brković, njegovi sinovi Boris i Bojan, kao i izvršni direktor kompanije “Vektra” Milić Popović.

Kako navode mediji njima se na teret stavlja krivično djelo zloupotreba službenog položaja – zloupotreba ovlašćenja u privredi i pranje novca.

Prema do sada prikupljenim dokazima Brković, koji je kum predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, njegovi sinovi Boris i Bojan, kao i Popović sumnjiče se da su preko firmi čiji su vlasnici prilikom privatizacije i reorganizacije počiili brojne malverzacije i na taj način oštetili HTP Boka za više miliona evra.

Prema podacima “crne liste” poreskih dužnika koju je objavila Poreska uprava, “Vektra Jakić” i “Vektra Montenegro” u vlasništvu Brkovića, državi duguju 13,8 miliona evra, a ugovor o reprogramu je raskinut još 12. jula 2018. godine.

Brković je poznat i kao “kralja stečaja”.

Karijeru “biznismena” počeo je kao prodavac auto dijelova. Onda su došle devedesete i sankcije tokom kojih je “otkrio” aluminijum. Logika biznisa bila je prosta, i podržana sa vrha: plaćao je KAP-u obezvrijeđenim dinarima iz primarne emisije, a aluminijum prodavao za dolare, po tržišnoj cijeni.

Posao je predstavljan kao herojski, jer se tako, kršeći sankcije, navodno, spašavao KAP. Spašavali su se, ipak, kumovi.

Brković je u eri privatizacije stekao imperiju – uzeo je stotine miliona evra kredita, zauzeo stotine hiljada kvadrata zemlje od planina do mora, desetine hiljada kvadrata stambenog i poslovnog prostora. Postao je vlasnik mnogo čega: od Vektre Montenergo do Vektre Jakić, a privatizovao je nekoliko firmi – od HTP Boke, preko Rumijatransa i Moračatransa do Korporacije Jakić.

B92.net