Grad Trebinje
Region

Ulazak Hrvatske u Schengen: Šta čeka putnike iz BiH

Od danas je Hrvatska u Schengen prostoru čime su joj ukinute unutarnje granice sa državama Evropske unije.

Građani koji iz Bosne i Hercegovine putuju u Hrvatsku i druge evropske zemlje očekuju pojačane kontrole na granici sa BiH, ali i manje gužve u ostatku putovanja kroz Evropu.

– Mislim da će biti velike promjene, inače to je jako dobro za hrvatsku ekonomiju. Nadam se da će se to poboljšati i kako bi se Bosna mogla ‘progurati’ da uđe, kao što je Hrvatska, i poboljšala status građana. Uz to bit će povećane kontrole zbog kontrole korupcije i kriminala i s tim se potpunosti slažem – kazao je za Anadoliju Krishan iz Kalifornije, a koji je porijeklom iz BiH.

Sličnog je mišljenja i Dajana iz Hrvatske, koja smatra da se od danas hrvatskom turizmu otvara nova šansa.

– Manje gužve i više odlazaka u inozemstvo preko ljeta i više turista jer su te gužve predstavljale problem pogotovo za Austrijance kojima je Hrvatska blizu. Bolji turizam u svakom slučaju – kaže Dajana.

Značaj za građane Bosne i Hercegovine

Svevlad Hoffman, savjetnik direktora Granične policije BiH, ističe da ulazak Hrvatske u Schengen ima dvojak značaj za građane Bosne i Hercegovine.

– Što se tiče samog prelaska i ulaska na teritorij Republike Hrvatske, tu neće biti značajnijih izmjena režima prelaska, odvijat će se na identičan način kao što je to bio i do sada slučaj. Međutim, svi oni benefiti koje crpi Republika Hrvatska ulaskom u Schengen dijelom će crpiti i svi naši državljani koji tranzitiraju kroz Republiku Hrvatsku i žele da nastave put ka nekoj destinaciji u Evropskoj uniji – kazao je Hoffman.

Naglasio je ipak da su moguća duža zadržavanja na prelascima nakon ulaska Hrvatske u Schengen.

– Moguće je s obzirom da će sada i novi informatički sustav biti izmijenjen donekle kod kolega u Hrvatskoj dok se sve to ne uskladi i da će stoga biti malo dužeg zadržavanja nego što je to bio slučaj – rekao je Hoffman.

Iz Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine za AA su kazali da će ulazak Hrvatske u Schengen imati implikacije i na Bosnu i Hercegovinu.

– S obzirom da graničimo s Hrvatskom, naši izvoznici će biti suočeni sa strožijim mjerama, kako u putničkom tako i u teretnom saobraćaju, što će vjerovatno izazvati veće gužve na graničnim prijelazima – navode iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Podsjećaju da schengenski prostor po mnogo čemu funkcionira kao teritorija jedne države – bez unutrašnjih graničnih kontrola.

Slobodno kretanja više od 400 miliona ljudi

Hrvatska je početkom decembra na sastanku ministara unutrašnjih poslova država članica Evropske unije u Briselu dobila jednoglasnu potporu za ulazak u schengensku zonu unutar koje je omogućeno slobodno kretanje više od 400 miliona ljudi.

Odluka je stupila na snagu od 1. januara 2023. godine, kada je Hrvatska ukinula granične kontrole prema susjednim državama članicama EU-a na kopnenim i pomorskim graničnim prelazima, a od 26. marta ukinut će i na aerodromima.

Hrvatska je 27. država koja je postala dio schengenskog prostora.

Schengenski sporazum, potpisan 1985. godine u Schengenu (Luksemburg), koji je u primjerni od 1995. i obuhvatio je teritorije 26 evropskih zemalja. U mnogo čemu ovaj prostor funkcionira kao područje jedne države, s tradicionalnim kontrolama za one koji ulaze i izlaze iz područja, ali bez unutarnjih graničnih kontrola.

Schengenskom sporazumu pristupile su i četiri države koje nisu dio Evropske unije: Island, Norveška, Švicarska i Lihtenštajn. A, zemlje s otvorenim granicama prema schengenskom prostoru su Monako, San Marino i Vatikan.

Schengensko područje obuhvata populaciju od više od 400 miliona ljudi.


(Vijesti.ba / AA)

Komentar