Grad Trebinje
Trebinje

Ulje za sunčanje iz srca prirode: INSPIRACIJA ZA SAVRŠENU FORMULU

Zahvaljujući darežljivošću ljekovitim i mirisnim biljem, u Trebinju i Hercegovini nerijetko se proizvode same prirodne dragocjenosti. Dovoljno je posjedovati malo intuitivnosti i puno kreativnosti da nastane proizvod savršen za kožu. Upravo toga ne nedostaje Žani Škrivan, jednoj od onih rijetkih koja je iz prirode odavno spoznala kvalitetne komponente, a zatim ih brižljivo ukomponovala u ulje za sunčanje pod nazivom „BronŽana“.

Po zanimanju sanitarni tehničar u Institutu za javno zdravstvo RS, Trebinje, a na prvom mjestu žena kojoj je svakodnevna njega imperativ, na jedinstven način je spojila znanja iz struke i unutrašnji poriv, te kreirala apsolutno poseban proizvod za sunčanje. Ideja je proistekla iz najiskrenije potrebe, odakle uvijek proizilaze najljepše stvari, da za sebe i drage joj ljude obezbijedi prirodan, zdrav i efikasan preparat. Naročito danas kada je, ističe, sunčanje popularno radi prikupljanja vitamina D, ali i zbog dobijanja lijepe preplanule boje, kojoj godinama unazad teži većina pripadnica nježnijeg pola.

„Napraviti zdrav proizvod za sunčanje dugo je bila tema koja me okupirala, a realizovala se posljednjih godina sa aktuelnom epidemiološkom situacijom. Prvo zbog potrebe da više povedemo računa o proizvodima koje unosimo u organizam, a potom i zbog iritacija koje su određeni kozmetički proizvodi izazvali na mojoj, inače osjetljivoj koži. Istraživala sam, a kao zdravstveni radnik podrobno pristupila i prikupljanju informacija o sirovinama koje pružaju najbolju njegu koži tokom sunčanja, dajući joj ujedno efekat koji, posebno dame, najviše žele da postignu“, započinje Žana priču o proizvodu delikatno sačinjenom  od sastojaka od davnina poznatim po blagodetnim svojstvima.

Prikupljajući znanja stvorila je suptilnu kombinaciju od maslinovog ulja, mladog oraha, svježe mrkve i cvijeta lavande, biljke sa njoj omiljenim mirisom. Dodala ju je kako bi se osim hranljivosti i preplanule boje kože, postigao i umirujući efekat koji prozvode njena eterična ulja. S obzirom da sve ove sirovine odavno poznaje, taj proces nije bio dugotrajan. Ono što je iziskivalo najviše vremena, skoro godinu dana, bilo je uspostavljanje efikasnog omjera sastojaka. A ako se zna da je ulje za sunčanje napravila za svoje i potrebe njoj bliskih prijateljica, onda nema sumnje da je u svoj proizvod utkala cijelu sebe i dala mu samo najbolje.

Žana škrivan.jpg (237 KB)

„Sve sirovine koje koristim potiču sa naših lokalnih prostora i od domaćih proizvođača. Zbog specifičnosti sastojaka, nažalost nemam uslova za ličnu proizvodnju, ali se trudim da obezbijedim maksimalan kvalitet sirovina. Želim efikasan, ali na prvom mjestu zdrav proizvod. Pravljenje ulja za sunčanje i sam proces izrade su moja lična inicijativa, mada ne mogu umanjiti tradiciju koja sve nas sa ovih prostora okružuje i inspiriše da svakodnevno njegujemo i koristimo darove prirode“.

A te darove Žana je sa posebnom pažnjom upijala, vodeći računa o svakom detalju. Sve radi polako i na vrijeme. Uz elementarne sirovine, bitan je i proces kreiranja jednog ovakvog proizvoda. Neupitni su i entuzijazam i ljubav njenog tvorca. Zato je osim konačne realizacije veoma važan i momenat branja plodova i njihova zrelost, što je presudno za kvalitet ulja.

„Budući da za spravljanje ulja koristim isključivo zrelu mrkvu i mlad orah, najoptimalnije vrijeme za branje je period kasnog proljeća i početak ljeta. U pitanju je čista manufaktura i od prikupljanja sirovina sa naših lokalnih prostora do daljeg procesa stvaranja proizvoda, sve iziskuje određeno vrijeme i ne mali trud, baš kao i svaki domaći i zdrav proizvod. Sam proces sazrijevanja ulja, prije filtracije, traje minimum šest do sedam nedjelja, zatim slijedi proces filtriranja u nekoliko faza, i konačno pakovanje. Cvijet lavande je opcioni sastojak, čiji nedostatak ne bi umanjio efikasnost ulja u pogledu postizanja željenog efekta“.

Žana, koja je završila Srednju medicinsku školu, smjer sanitarni tehničar, a kako u svom duhovitom stilu kaže studirala život, uz svo poznavanje struke, proizvesti ulje za sunčanje bilo joj je i svojvrstan izazov. Međutim, kao majka četvoro djece, naviknuta na sve moguće i nemoguće scenarije, i ovome je pristupila kao pravi profesionalac, ali i kao svaka žena, spremna da do tančina razvije i iznese vlastitu zamisao.

A kad se nečemu posvetimo do najsitnijeg detalja, uloživši cijelo svoje biće u ono što stvaramo, onda i povratna reakcija dođe kao potvrda da smo na pravom putu. I baš onda, kada se nešto začne iz srca, bez razmišljanja o bilo kakvoj naknadi, dogode se stvari o kojima nismo ni sanjali.

slika za tekst Žana....jpg (131 KB)

„Povratne reakcije su fenomenalne! Nisam mogla ni pretpostaviti da će interesovanje biti toliko i da ću imati toliko zadovoljnih kupaca. Moj motiv za spravljanje proizvoda ni jednog trenutka nije bio komercijalni i oduševljenje je utoliko veće što su mahom dame pozitivno reagovale na nekomercijalni proizvod i potrošnjom potvrdile njegovu efikasnost. Ulje „BronŽana“ nije u početku ni planirano za prodaju. Međutim, kako su rezultati bili više nego pozitivni, tako se pojavilo interesovanje koje je nametnulo plasiranje ulja na tržište, što je bilo veliki izazov. Posebno me uveseljava činjenica da su sve moje mušterije prezadovoljne, da su za ulje čule na preporuku i da se već sada raspituju da li će u predstojećoj sezoni biti dovoljnih količina. To je za mene najveća nagrada – da sam proizvela nešto što zadovoljava potrebe različitih tipova kože i da je efekat upravo onakav kakav sam željela da bude!“

Svoje ulje u količini od nekoliko stotina litara na tržište je plasirala ljetos. Iako je preparat univerzalan, potražnja je nadmašila očekivanja. Rekli bismo da je inspirisana prirodom, spontano kreirala i svojevrsni brend.  

„Kako se za sada čini, ove sezone bi moglo biti još više interesovanja nego prošle. Nadam se da će „BronŽana“ moći da se kupi na više mjesta, ne samo u Trebinju. Za sada je ovo bila jedina kombinacija sastojaka, ali imam i novih ideja za izradu više opcija, kako mirisa samog ulja, tako i nekih drugih dodataka“, reče nam ne krijući ushićenje, a i zašto bi kada je svojim sofisticiranim proizvodom priredila ne samo poklon iz srca prirode, nego i iz sopstvene duše.

A do nekin novih uljnih nota, Žana ne prestaje da razmišlja kako svemu dodati još šarmantniji pečat, od proizvoda, preko ambalaže do novih mirisa. Sve joj to ide lakše kada na svojoj strani ima podršku porodice i prijateljica. Neupitno, dodajmo, i svih ostalih dama koje njeno ulje svrstavaju na listu obaveznih ljetnih dodataka.

Ako kažemo da se ova visprena Trebinjka godinama bavi i proizvodnjom soka od divljeg nara na tradicionalan način, koristeći isključivo plastičnu presu, onda znamo da ono što započne sa sobom nosi isključivo prefikse domaće i zdravo. Pažljivo osluškujući svaki damar svog podneblja, pripada ženama nadasve autentičnim, onim sa istančanim umijećem da sve ljepote prirode pretoče u priču jedisntvenog i zadivljujućeg epiloga!

Snaga prirode u bočici od nekoliko mililitara

„Maslinovo ulje, naročito ekstra djevičansko, bogato je antioksidansima koji regenerišu kožu i štite od njenog preuranjenog starenja. Redovnom upotrebom proizvoda od maslinovog ulja sprečava se pojava bora, koža postaje meka, čvršća i zdravija, a kosa svilenkastija i otpornija na spoljne faktore. Mrkva sadrži visok procenat beta – karotena i vitamina A, posjeduje antioksidacijska i antikancerogena svojstva i sprečava starenje kože. Takođe štiti od štetnog djelovanja UV zraka na kožu i obnavlja oštećeno tkivo, pruža lijep i ujednačen ten, a proizvodi od mrkve sprečavaju opadanje kose. Orah je dobar izvor A, C, E i kompleksa vitamina B. Naročito je bogat mineralima poput gvožđa, kalcijuma, magnezijuma, selena i bakra. Većinski sastav oraha čine nezasićene masti koje su dobre za organizam pa ulje oraha štiti kožu i vraća joj mladolik izgled. Miris lavande opušta i smiruje, a antiseptička svojstva djeluju na kožne nečistoće“.

Iz Trebinja do cijelog svijeta

„Zbog sastojaka koje trenutno koristim postoji samo jedna, univerzalna vrsta ulja, ali podobna za svaku vrstu kože. Prije upotrebe ulja za sunčanje, bez obzira što ima zaštitni faktor 2 od UV zračenja, potrebno je kod izlaganja suncu koristiti zaštitne faktore shodno tipu kože. Osim što ulje za sunčanje obezbijedi  preplanulu boju, ujedno nahrani kožu, produži period bronzanog tena i sprečava ljuštenje kože. Vrlo je efikasno i daje brze rezultate, ali ne preporučuje se upotreba pri prvobitnom izlaganju suncu. Osim toga, ulje se može koristiti i za kosu jer je vrlo hranljivo, ali zbog samih sastojaka može doći do blagog toniranja svjetlije kose. Kvalitet proizvoda definitivno je učinio svoje i to mi daje dodatni polet i vjetar u leđa za nove ideje. Prezadovoljna sam prodajom, ali i saznanjem da je ulje za kratko vrijeme obišlo Zemljinu kuglu!“

Maja Begenišić/Glas Trebinja

Komentar