Grad Trebinje
Republika Srpska

Uskoro novo poskupljenje struje privrednicima u Srpskoj

Samo najveći kupci električne energije u Srpskoj, koji su sa “Elektroprivredom Republike Srpske” sklopili dvogodišnje ugovore biće pošteđeni poskupljenja struje, dok će za sve ostale ona od 1. januara naredne godine biti veća, saznaje portal CAPITAL.

Za sada nije poznato u kojoj mjeri će poskupiti struja. U Privrednoj komori RS smatraju kako to ne bi smjelo biti više od deset odsto, dok se u “Elektroprivredi” brane da će cijena i dalje biti najmanja u okruženju.

Sve će biti puno jasnije nakon sastanka između predstavnika ERS-a, resornog ministarstva, Privredne komore i Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

U ERS-u ne kriju da se ide u korekciju cijena izazvanu stalnim turbulencijama i drastičnim skokom cijena na slobodnom tržištu.

Ipak, kao utjehu nude ugovore koji će se potpisivati do kraja godine, što kupcima garantuje istu cijenu u tom periodu.

Primjera radi, Hrvatska Elektroprivreda za svoje kupce ugovore obezbijeđuje na tri mjeseca”, kažu u ERS-u.

U ERS-u su svjesni da će nove cijene izazvati nezadovoljstvo kod privrednika pa su poskupljenje predstavili poredeći cijenu struje na berzi, koja u ovom momentu iznosi oko 250 evra po megavat satu.

U odnosu na nju “Elektroprivreda” svojim kupcima nudi popuste od 82 do 52 procenta, s tim što bolnice, vodovodi i javna rasvjeta imaju povlašten položaj u odnosu na sve ostale kategorije kupaca koji se snabdijevaju po tržišnim uslovima i za njih će cijene električne energije biti čak pet puta niže od tržišnih“, kažu u ERS.

Oni dodaju da će i cijene za kategoriju poljoprivrednih potrošača biti povoljne, odnosno četiri puta jeftinije od tržišnih.

Javne ustanove će u narednom periodu plaćati električnu energiju tri i i po puta jeftiniju od berzanske, a trgovine, rudarstvo, građevina i saobraćaj će ostvarivati popuste od čak 65,6 posto”, zaključuju oni.

Međutim, privrednici smatraju kako Mađarska berza, koju u ERS-u uzimaju kao reper nikako ne može biti referentna za uslove koji vladaju u Evropi i na domaćem tržištu.

Mađarska berza obuhvata i Njemačku, Austriju i druge visokorazvijene zemlje. Porediti se sa tim i primjenjivati na domaćem tržištu je nerealno. Cijena treba da bude u skladu sa trenutnom inflacijom i za dio troškova koji su se povećali, a to su cijena rada i repromaterijal. Ukoliko se ti parametri budu pratili cijena ne bi smjela biti veća od deset odsto”, kaže predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić.

Prema njegovim riječima cijena se dogovara za najveći dio industrije, odnosno za kupce na 10 i 35 kilovoltnom dalekovodu.

Inače, prema informacijama sa kojima CAPITAL raspolaže, za pojedine preduzetnike poput trgovaca, nove cijene su već određene.

Jedan od preduzetnika koji se javio redakciji portala CAPITAL kaže kako je od ERS-a obaviješten o novim cijenama koje će se primjenjivati u narednoj godini. On tvrdi kako su one drastično veće.

U odnosu na prethodnu cijenu ova je viša čak za 30 odsto”, tvrdi on.

CAPITAL: D. Tovilović