Grad Trebinje
Izdvojeno Trebinje

Uspostavljanje slobodne zone zahvaljujući odgovornoj politici gradske uprave

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je u Trebinju da aktivnosti na uspostavljanju slobodne zone u ovom gradu govore o odgovornoj politici Gradske uprave i gradonačelnika, te istakao da je to najbolji odgovor za sve privrednike iz cijele BiH.

“Treba istaći komparativnu prednost Trebinja iz aspekta infrastrukture i blizine luke Ploče, luke Bar i potencijalne izgradnje aerodroma, što će sigurno učiniti ovu slobodnu zonu atraktivnom, kao i Trebinje mjestom za život”, rekao je Košarac novinarima.

On je izrazio zadovoljstvo zbog spremnosti komorskog sistema da bude partner gradu Trebinju, te istakao da postoji i potpuna koordinacija aktivnosti između Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i nadležnog ministarstva u Vladi Srpske.

“Veoma je važno da i Republika Srpska donese zakon o slobodnim zonama. Sada postoje četiri slobodne zone u Federaciji BiH”, naglasio je Košarac.

On je dodao da je jedna od zadatih aktivnosti koordinisana zajednička posjeta slobodnoj zoni luka Ploče, jer se vjeruje da Gradska uprava tu može doći do novih iskustava u kontekstu formiranja slobodne zone.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da je u toku izgradnja elaborata i izrazio nadu da će prva slobodna zona u Republici Srpskoj biti upravo u Trebinju.

Predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković rekao je da ova komora podržava, ne samo izradu elaborata, već i dovođenje do kraja izrade principa i rada slobodnih zona, koje su veliki potencijal za proizvodnju, ali i izvoz robe iz BiH.

“Mi ćemo dati sve naše kapacitete, stručne, pravne timove, ljude koji će pomoći izradu ovakve slobodne zone, ne samo elaborata, i u saradnji sa susjednim zemljama obezbijediti kako posjete, tako i sve što je potrebno da granica što bolje funkcioniše u tom kontekstu”, istakao je Vuković.

Predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić rekao je da je veoma značajno imati još jednu slobodnu zonu na teritoriji BiH, jer to pojačava sliku spremnosti zemlje da prihvati investitore. 

SRNA

Povezane vijesti

Ćurić: Nadležni da rasvijetle paljevinu vozila i kazne počinioce

admin

VAKCINACIJA KLJUČ ZA OKONČANJE PANDEMIJE Milinković pozvao građane da se prijave

admin

Ministri sa poljoprivrednicima iz Gacka

admin

Šta se očekuje od izbora u Nikšiću (Video)

admin

POLOŽENI VIJENCI NA SPOMENIK BRANIOCIMA TREBINJA Ćurić: Sloga brani Srpsku u miru, kao što je i u ratu

admin

Božićna i novogodišnja čestitka gradonačelnika Mirka Ćurića (Video)

admin