Grad Trebinje
Region

VAKCINA SPUTNjIK OD DANAS U SRBIJI: Rusi danas dostavljaju 20 doza, Fajzer predao papire za registraciju svoje vakcine

SRBIJA je sve bliža vakcini protiv korone, i sad je, izgleda, samo pitanje da li će pre stići ruski “sputnjik V” ili “Fajzer/Biontekova” vakcina.

Rusi danas na laboratorijsku proveru u Agenciju za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) dostavljaju 20 doza svoje vakcine, dok je za američko-nemačku vakcinu, u danu kada je Velika Britanija prva u svetu odobrila za upotrebu, ALIMS-u juče predata dokumentacija za registraciju u našoj zemlji.

Time oba ponuđača ispunjavaju ono što su u utorak dogovorili sa premijerkom Anom Brnabić, koja ima isti cilj kao i predsednik Aleksandar Vučić – da Srbija što pre obezbedi sigurnu i efikasnu vakcinu.

U ALIMS-u kažu da će svi postupci oko kontrole i registracije potencijalne vakcine za kovid biti sprovedeni u najkraćem roku, jer su sve pripreme za to već završene.

Otvorena je i mogućnost zajedničke rusko-srpske proizvodnje “sputnjika”, o čemu je premijerka Brnabić razgovarala sa ruskim ministrom industrije i trgovine. Obe vakcine koje bismo mogli da dobijemo, kako je ranije najavio predsednik Aleksandar Vučić, za vakcinaciju zdravstvenih radnika možda i pre Nove godine, već počinju masovno da se primenjuju – “Fajzer/Biontekova” u Velikoj Britaniji od početka sledeće nedelje, kada bi trebalo da počne i zaštita istočnim konkurentskim cepivom u Rusiji, čiji je predsednik Vladimir Putin juče najavio masovnu vakcinaciju.

Vakcina je jedino što uz protivepidemijske mere, i već razvijen imunitet kod jednog dela stanovništva, može da zaustavi virus korona, koji je juče u Srbiji potvrđen kod još 7.919 od ukupno 22.069 testiranih. Iako Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, očekuje da bi za sedam do deset dana moglo da se očekuje smirivanje epidemije, u kojoj smo za 24 sata izgubili još 52 ljudi, dok je na respiratorima 270 najteže obolelih, uslov je da građani pokažu maksimalnu odgovornost i da poštuju mere, uključujući i one koje Vlada Srbije usvaja danas, a važiće od petka. Pred ministrima je predlog da se radno vreme skrati do 17 sati za sve osim za markete, apoteke i benzinske pumpe, i da vikendom sve, izuzev ovih objekata i pijaca, bude zatvoreno.

Cilj je ograničavanjem kontakata usporiti širenje zaraze i smanjiti pritisak na bolnice, koje su u Beogradu pune. U kovid-sistem juče je ponovo, treći put od početka epidemije, ušao i Institut za ortopediju Banjica, kako bi se amortizovao priliv novih pacijenata do otvaranja nove bolnice u Batajnici, u koju su juče ušli medicinski timovi, a uskoro će i prvi pacijenti.

– Neophodno je da po treći put uđemo u kovid-sistem jer, pre svega, nedostaju mesta na intenzivnoj nezi, dok mesta na odeljenjima u zdravstvenom sistemu u ovom trenutku ima dovoljno – kaže prof. dr Zoran Baščarević, direktor Instituta za ortopediju Banjica. – Otvaramo 17 intenzivnih i 30 odeljenskih mesta u stacionaru, od čega je polovina za terapiju kiseonikom, a ako bude potrebno proširićemo kapacitete.

“Banjica” je juče ujutru iselila svoje pacijente u Kliniku za ortopediju KCS i VMA, a Baščarević kaže da danas trojica njihovih ortopedskih hirurga idu u VMA, koja je u velikom problemu s ortopedskim kadrovima.

– Nama trenutno najviše nedostaje anesteziologa, jer je od 18 koliko imamo, osam zaraženo – navodi Baščarević. – U trećem talasu epidemije imali smo 65 zaraženih među zaposlenima, a u prva dva 30.

U KBC “Dr Dragiša Mišović”, sa 1.222 zaposlenih, virusom korona zaraženo je 72 lekara, sestara, tehničara.

– Ovde je na lečenju 356 kovid pacijenata – kaže pomoćnik direktora te zdravstvene ustanove dr Predrag Savić. – Izuzetno je teška situacija u bolnici, sva mesta su popunjena. U jedinicama intenzivne nege su 83 pacijenta. Klinička slika je neuporedivo teža nego u prethodna dva talasa, pa i bolničko lečenje duže traje – u proseku oko 12 dana, ali pacijenti koji su bili intubirani ostaju i duže od mesec dana.

Povezane vijesti

Sve dogovoreno, Torlak počinje proizvodnju vakcine Sputnjik V

admin

Kako su vakcine protiv kovida napravljene brzo?

admin

Osnivač firme koja je s “Pfizerom” razvila vakcinu otkrio kada očekuje da će korona biti pod kontrolom

admin

Mandić: Vakcina u BiH 18. januara

admin

Mikrobiolog iz Engleske: BiH će ostati nevakcinisani rezervat

admin

Sputnjik V bezbjedan za upotrebu

admin