Grad Trebinje
Republika Srpska

Vasić o RATU SAOPŠTENJIMA koji vode političari u BiH “Grubo manipulišu običnim čovjekom i njegovim strahom, zarad ostanka na vlasti”

Ujednom danu se, nerijetko, počaste i sa nekoliko takvih “prepiski”, koje su, očigledno, zamijenile smislen, međusobni dijalog, a naročito u izbornim godinama, kakva je i ova, 2022.

Postavljaju se pitanja: kakav efekat ima takav način komunikacije između političara, kome donosi poene i kako utiče na publiku?!

“Hladni rat”

Sociolog Vladimir Vasić za Srpskainfo potvrdio je da smo u posljednje vrijeme svjedoci “hladnog rata” koji se vodi između političkih elita u BiH.

Najgore od svega je, dodaje on, to što takva prepucavanja dobijaju nacionalnu suštinu, s obzirom na to da živimo u multinacionalnom društvu.

– Mi smo generalno konfilktno društvo, te je vrlo malo potrebno da se te tenzije podignu. Politički lideri, u nedostatku konkretnih ideja za rješavanje stvarnih problema u BiH, pribjegavaju političkim spinovima i prepiskama u nedogled, koje ništa konkretno neće donijeti običnom čovjeku, ali ni rješavanju ozbiljnjih procesa u BiH – rekao je Vasić i dodao da je stekao utisak da političari na taj način pokušavaju građanima odvratiti pažnju od stvarnih problema.

– Osnovne životne namirnice su poskupile, što je udar na ionako slab buždet građana BiH. Običnom čovjeku se konstatno posredstvom medija, pa i pomenith saopštenja, nameće ozbiljna politika. Svjedoci smo toga da su određeni mediji politički instrumentalizovani i da gube etičku i profesionalnu objektivnost, te da se stavljaju u službu politike – tvrdi Vasić.

“Socijalna kriza”

S obzirom na to da je nastupila izborna godina, Vasić očekuje da ćemo svjedočiti još prljavijoj komunikaciji između političkih aktera.

– Na grub način će se manipulisati običnim čovjekom i njegovim strahom, zarad ostanka na vlasti – rekao je on i konstatovao da smo u ozbiljnoj socijalnoj krizi.

– Tome svjedoči činjenica da imamo preko 5 miliona stanovnika u stanju socijalne potrebe, od čega je 70.000 maloljetnih lica. To prijeti da eskalira u nasilje koje neće biti međunacionalnog karaktera, nego borba za goli život – zaključio je Vasić.

srpskainfo.com