Grad Trebinje
Region

“Već iz samog naziva se vidi kontradiktornost” Trivićeva se oglasila povodom tribine “Srpska se brani i u Srbiji”

Jelena Trivić, potpredsjednica PDP, u svom obraćanju na Fejsbuku napisala je da je po nalogu Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, organizovana tribina “Srpska se brani i u Srbiji”.

Već iz samog naziva se vidi kontradiktornost – navodi Trivićeva:

– Od koga se brani Republika Srpska? Od braće? Od onih koji šalju desetine miliona evra pomoći Republici Srpskoj?

– Od onih koji stotine miliona evra daju za infrastrukturne projekte u Republici Srpskoj?

– Od onih koji štite Srbe bez obzira gdje oni živjeli?

– Od onih koji su u jeku korone slali osnovnu medicinsku opremu, vakcine, pomoć svake druge vrste? Od onih koji su poslali najbolji ljekarski tim da spašavaju zdravlje onome ko ih sada zasipa niskim udarcima, kada ga je udario težak oblik korone?”

Prema njenim riječima, “braća braći pomažu u nevolji, ne odmažu”.

– Srbija je danas u diplomatski izazovnoj situaciji zbog pitanja Кosova. Umjesto da se iz Republike Srpske ne dolijeva ulje na vatru, Dodik i klika oko njega čini sve suprotno – mišljenja je ona.

Svjedoci smo, kaže, ofanzive botova na društvenim mrežama. Izjava kvazi analitičara, kolumni i tekstova u novinama.

– Različite su manifestacije ali je izvor isti. Milorad Dodik je glava u kojoj se rađaju ideje. Drugi su samo prenosioci njegovih riječi. Tako i Predrag Ćeranić, Dodikov megafon, na pomenutom okruglom stolu, svojim neodmjerenim izjavama, vrlo perfidno i mučki “kritikuje” direktno predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića. Donosi nekakve zaključke koji ne odgovaraju stanju na terenu. Povezuje pitanje Republike Srpske i Кosova i Metohije, što je veoma opasno i što otežava poziciju Srbije.

Ona podsjeća da je prije Ćeranića tu tezu iznio i sam Dodik.

– Ali ni sada, sa okruglog stola, ne podriva Srbiju i njeno rukovodstvo Ćeranić, već to radi Dodik. Кoristi sva sredstva da udara u rukavicama jer nema hrabrosti da se direktno suprotstavi. Кao što nema hrabrosti, a ni želje, da na primjer u srcu Zagreba organizuje tribinu „Srpska se brani i u Hrvatskoj”. Jer Srpska zaista treba da se brani od Hrvatske – naglasila je Jelena Trivić, navodeći da će odlagalište nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, koje gradi Hrvatska, ugroziti živote 250.000 ljudi, pretežno Srba iz Republike Srpske.

– Dodik najavljuje neke tužbe, sada kada nije na funkciji sa koje može djelovati na međunarodnom planu. Dok je četiri godine mandata u Predsjedništvu BiH tihovao po ovom pitanju. Tihovao jer nema hrabrosti da se uhvati u koštac sa problemima i jer je bio i ostao agent hrvatskih interesa – navela je ona.

Naglasila je da Republika Srpska ne treba da se brani u Srbiji, jer tamo nema od koga da se brani.

– Republiku Srpsku najviše treba braniti u Republici Srpskoj, od lažnog predsjednika i njegove klike formirane na izbornoj korupciji. Srpsku treba braniti od demografskog egzodusa, kriminalnih tendera, kriminala u institucijama, razaranja ekonomije, otimanja resursa, korumpiranih političara režima, progona neistomišljenika… Srpska se ne brani otežavanjem braći – zaključila je Jelena Trivić.  

Komentar