Grad Trebinje
Izdvojeno Region

Većina planira da PROMIJENI POSAO: Ovo je plata kojom bi bili zadovoljni građani BiH

Visina plate i dobri međuljudski odnosi najvažniji su faktori prilikom odabira radnog mjesta, pokazalo je najnovije istraživanje portala MojPosao.ba.

Uistraživanju je učestvovalo više od 4.700 ispitanika iz BiH, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Makedonije.

Među ispitanicima iz BiH, bilo je 47 odsto zaposlenih, 48 odsto nezaposlenih, dok se pet odsto još školuje.

Više od polovine ispitanika iz BiH odabralo je upravo visinu plate kao jedan od najvažnijih faktora pri izboru poslodavca. Na drugom mjestu nalaze se dobri međuljudski odnosi, a na trećem mogućnost učenja i napredovanja. 

– Dobri međuljudski odnosi na prvom su mjestu ispitanicima iz Hrvatske i Slovenije, koji dijele mjesto s visinom plate, dok je ispitanicima iz BiH, Srbije i Makedonije na prvom mjestu visina plate – navodi se u istraživanju. 

Kad je riječ o priželjkivanoj plati, tu ispitanici iz BiH očekuju u prosjeku 1.500 KM, što je za čak 50 odsto više od prosječne plate u ovoj državi.

U prosjeku, ispitanici u Sloveniji imaju najviša očekivanja, preko 1.500 evra u prosjeku, ali imaju i najvišu prosječnu platu. Željena plata u Sloveniji je 25 odsto viša od stvarne prosječne plate.

S druge strane, najniža očekivanja su u Makedoniji, 523 evra, što je 12 odsto više od onoga što je prosječna plata u Makedoniji.

Ispitanici iz Srbije očekuju 760 evra, dok im je prosječna plata 547.

Ispitanici iz Hrvatske očekuju platu od 1.020 evra, što je za svega sedam odsto više od stvarne prosečne plate.

– Većina zaposlenih u BiH, njih 61 odsto, u idućih godinu dana planira promijeniti posao, što je dosta manje nego prošle godine kada je taj postotak iznosio 76 odsto. Posao u najvećoj mjeri žele mijenjati ispitanici iz Hrvatske, 68 odsto, dok u najmanjoj mjeri to žele ispitanici iz Slovenije, 40 odsto – pokazalo je istraživanje portala MojPosao.ba.