Grad Trebinje
Republika Srpska

Višković: Nezavisna komisija da analizira rad termoelektrana Gacko i Ugljevik

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je Vlada na prošloj sjednici donijela zaključak i obavezala resorno ministarstvo da angažuje nezavisnu stručnu instituciju koja će uraditi “skening” termoelektrana Gacko i Ugljevik, i to po pitanju svih sposobnosti.

On je tokom skupštinske rasprave o Prijedlogu budžeta Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske rekao da će “skening” termoelektrana biti urađen po pitanju tehničke i finansijske sposobnosti.

“Biće urađen i po pitanju radne snage, tendera, javnih nabavki i svega onoga što treba da ima Vlada”, rekao je Višković.

On je rekao da je zatražio da taj izvještaj bude dostupan u što kraćem roku i dodao se treba baviti “istinom, strukom i stanjem”.

Višković je dodao da će taj izvještaj biti dostupan i narodnim poslanicima.

Predložen budžet Regulatorne komisije za energetiku od 2.509.627 KM

Predsjednik Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske Vladislav Vladičić rekao je u Narodnoj skupštini Republike Srpske da je Prijedlog ovogodišnjeg budžeta komisije od 2.509.627 KM urađen na osnovu ostvarenja prošlogodišnjeg, kao i planiranih poslovnih aktivnosti u ovoj godini.

U Prijedlogu budžeta se navodi da je osnovna nadležnost Regulatorne komisije regulisanje odnosa na tržištu električne energije, prirodnog gasa, nafte i derivata nafte, a njen rad je zasnovan na principima javnosti, pravičnosti, podsticanja konkurentnosti, zaštite krajnjih kupaca i tako dalje.

Prijedlogom budžeta za 2022. godinu planirano je povećanje ukupnih rashoda za 0,39 odsto, koliko iznosi i povećanje potrebnih prihoda za finansiranje rada i obavljanja poslovne aktivnosti Regulatorne komisije.