Grad Trebinje
Republika Srpska

Višković: Nismo odustali od vojske RS i UIO

NSRS na redovnoj sjednici razmatra Prijedlog programa rada za 2022. godinu, a po hitnom postupku Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji RS.

Premijer RS Radovan Višković je u Narodnoj skupštini rekao da RS nije odustala od vraćanja nadležnosti kada je riječ o indirektnim porezima, vojsci i slično, a sve u skladu sa ranijim zaključcima Narodne skupštine.

Odgovarajući na poslanička pitanja, Višković je podsjetio da su saglasnosti RS-a na tom planu već povučene odlukama parlamenta, te da resorna ministarstva rade u skladu sa dogovorenim rokovima na izradi novih zakonskih rješenja u vezi s tim.

– Vlada će se ponašati u skladu sa zaključcima Narodne skupštine, a već smo pokrenuli pitanje razgovora sa Vladom FBiH oko, uslovno rečeno, daljeg funkcionisanja tih institucija nakon što se usvoje novi zakoni – rekao je Višković i podsjetio da je Vlada već reagovala kada je riječ o imovini RS-a, te Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, prenosi RTRS.

Institucije RS-a spremne su, kako tvrdi, “da na sto stave pitanje vraćanja oduzete imovine u procesu arondacije”. Višković je naveo da je stav Vlade da to pitanje treba konačno da se pokrene.


(Vijesti.ba)