Grad Trebinje
Republika Srpska

Višković zbog “Vijadukta” zakazao vanrednu sjednicu Vlade

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković zakazao je za sutra vanrednu sjednicu Vlade povodom izgubljenog arbitražnog spora vrijednog 90 miliona maraka u korist slovenačkog preduzeća “Vijadukt”.

Informacija o sjednici koja bi trebala da se održi u 11 časova, potvrđena je za CAPITAL iz nekoliko izvora.

Vlast u Srpskoj je od momenta kada je portal CAPITAL objelodanio ishod spora, na njega gledala poprilično rezervisano i nezainteresovano.

Tako se Višković tek osam dana nakon objave teksta oglasio, i to na insistiranje novinara.

Iako je riječ o izvršnoj presudi, on je poručio kako se ide u potragu za dodatnim pravnim lijekom te da su povodom toga angažovani stručnjaci iz regiona.

Interesantnu izjavu je nedavno dala i minisarka finansija Zora Vidović koja je priznala kako nije previše upoznata sa slučajem, te da bi po njenoj procjeni odštetu trebala da plati Elektroprivreda Republike Srpske.

To je začudilo čelne ljude u ERS-u koji su poručili kako oni nisu bili strana u sporu.

Dok se odgovornost pokušava prebaciti sa jednih na druge, treba istaći to da su pravni zastupnici slovenačkog preduzeća zvanično zatražili da Srpska taj dug isplati.

Svaki mjesec odugovlačenja, Srpsku će koštati dodatnih pola miliona KM kamata, pa Vlada nema puno prostora za manevrisanje.

Podsjećamo, Srpska izgubila je 90 miliona KM u sporu pred arbitražnim sudom u Vašingtonu zbog jednostranog raskida ugovora o koncesiji za izgradnju hidrocentrala na Vrbasu.

Do pokretanja arbitražnog spora došlo je nakon što je „HES Vrbas“, koji je trebalo da gradi HE na Vrbasu, u oktobru 2015. godine uputio Vladi RS odštetni zahtjev od 46 miliona KM zbog raskida ugovora, a kako se nisu dogovorili, većinski vlasnik HES-a, slovenački „Vijadukt“, je pokrenuo zahtjev za arbitražu sa BiH u Vašingtonu.

Ugovor o dodijeli koncesije vrijedan 165 miliona evra Vlada RS je sa „HES Vrbas“ potpisala 2004. godine, a njime je bila planirana izgradnja HE „Krupa“ i HE „Banjaluka-Niska“.

Međutim, godinu kasnije oko 20.000 građana Banjaluke potpisalo je peticiju protiv ovog projekta, a s obzirom da se projekat deset godina nije realizovao, ugovor je raskinut u septembru 2015. godine.

CAPITAL: D. Tovilović

Komentar