Grad Trebinje
Republika Srpska

“Vjerujem da je Šulić zaradio od šefa dobar sendvič” Vukanović o izbacivanju sa posebne sjednice NSRS

Nasilje skupštinske većine i tiranija većine nad manjinom dostigla je vrhunac nakon što sam postao prvi poslanik Narodne skupštine Republike Srpske koga je skupštinsko obezbjeđenje udaljilo iz sale, ali bez pretjerivanja i bez razloga, jer su mene i opoziciju vrijeđali, napadali i šikanirali cijeli dan.

vako je najglasniji opozicionar, Nebojša Vukanović prokomentarisao to što je udaljen sa posljednje posebne sjednice Narodne skupštine, jer je dobacivao lideru SNSD, Miloradu Dodiku, dok je ovaj odgovarao na optužbe poslanice Jelene Trivić iz PDP.

Vukanoviću je tu mjeru, u skladu s Poslovnikom, izrekao predsjedavajući, Denis Šulić.

Vukanović mu nije ostao dužan, pa je u svom maniru poručio kako se nada da je Šulić nakon ovoga zaradio „od šefa dobar sendvič i nagradu“.

– Vjerujem da je nagrađen jer je odradio prljavi posao i spriječio me da dikustujem, jer bi i 10 minuta za njih bilo previše. Ovo je siže diskusije koju nisam uspio da im saspem u lice, ali biće prilike nadam se uskoro – naveo je Vukanović na svom blogu.

On se potom osvrnuo i na izjave koje je Dodik davao u poslednjih šest mjeseci, a koje su se odnosile na Inckov zakon i ne učestvovanje u radu institucija BiH, od strane srpskih predstavnika.

– Kada bi čovjek pokušao da jednom riječju opiše proteklih 6 mjeseci u Republici Srpskoj našao bi se u golemoj dilemi: da li to nazvati komedijom, tragedijom, prevarom, manipulacijom, ili možda, bar po meni, najbliže suštini sramotom – naveo je Vukanović.

On se prisjetio Dodikove izjave od 23. jula 2021. godine, kada je nametnut Inckov zakon.

– Ovo je za mene neprihvatljivo i ovo traži žestok odgovor. Nameću nam se zakoni koji nemaju utemeljenje, kreiraju se ustavna rješenja, nameće visoki predstavnik…Republika Srpska je prisiljena na disoluciju i na taj način ćemo se odnositi – citirao je Vukanović Dodikovu izjavu.

FOTO: RTRS/YOU TUBE/SCREENSHOT
FOTO: RTRS/YOU TUBE/SCREENSHOT

Potom se prisjetio i izjave od 23. septembra 2021. godine, a koja se odnosi na odluku Ustavnog suda BiH o šumama.

– Pozivam sve ljude u Srpskoj da shvate ozbiljnost situacije, a one koji donose odluke da se okupimo i idemo u Narodnu skupštinu i da sve što je van Ustava poništimo u Republici Srpskoj, da kažemo da prihvatamo samo dejtonsku BiH – rekao je tada Dodik.

Mjesec dana kasnije, tačnije 20. oktobar 2021. godine, nakon što je smijenjena glavna tužiteljka Gordana Tadić, Dodik je izjavio da je „legitimna akcija Republike Srpske da vrati svoje nadležnosti“.

– Do 28. oktobra imaćemo pripremljenu dokumentaciju i zakazati sjednicu Narodne skupštine – rekao je Dodik, a Vukanović prenio na svom blogu.

Desetak dana kasnije, 8. novembra 2021. godine, Dodik je najavio posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske.

– Osnovno je da će se razmatrati Informacija o prenosu nadležnosti koje se odnose na odbranu, indirektne poreze, Visoki sudski i tužilački savjet. Ovo bi značilo značajno vraćanje na dejtonske pozicije i mi ni u dijelovima ni u segmentima nećemo odustati. Već u prvom mjesecu biće predložene izmjene najmanje pet zakona koje će Republici Srpskoj vratiti prava i sredstva koja su joj oduzeta. Jedan od tih zakona je Zakon o poništenju zakona Pedija Ešdauna o raspolaganju vojnom imovinom. I to ćemo u sljedećem periodu, ne daljem od 30 dana- citirao je Vukanović Dodikovu izjavu.

On se prisjetio i Dodikove izjave od 21. novembra 2021. godine kada je rekao kako će „ova vlast nastojati da preispita sve prenesene nadležnosti od Dejtona do danas“.

– To sigurno neće biti lagan posao, ali smo uvjereni da ćemo u tome postepeno uspjeti – navodi Vukanović Dodikovu izjavu.

On se dalje osvrnuo na uvođenje sankcija Dodiku, kao i izjavu visokog predstavnika Kristijana Šmita koji je rekao da njegova „ovlaštenja nisu samo da nekoga skine sa funkcije što Dodik zna“.

FOTO: FEHIM DEMIR/EPA
FOTO: FEHIM DEMIR/EPA

– Dodik zna kako je doveden na vlast – naveo je tada Šmit.

Vukanović kaže da nakon sankcija i ove izjave, ali i „zamolbe“ predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da se vrate u institucije BiH, Dodik više nije izjavljivao isto kao ranije.

– Mukla tišina i tihi pokušaji da se opravda izvjestan povratak u institucije BiH, a da nijedan od uslova koje je postavio nije ispunjen: Inckov zakon je na snazi, odluke Ustavnog suda BiH takođe, nijedna nadležnost nije prenesena niti se više spominje. Zakazuje se posebna sjednica NSRS, a u prilogu jedan umiven i umjeren tekstić koji bi komotno mogla da potpiše neka nevladina organizacija koja promoviše kulturu političkog dijaloga, sve u tom kratkom dokumentu vrvi od riječi kompromis, dijalog, institucije, saradnja, razumijevanje, zajednički  a na sjednicu se pozivaju Bakir Izetbegović i Dragan Čović prije nego li poslanici – istakao je Vukanović, koji je još pisao i o lideru Ujedinjene Srpske, lideru HDZ BiH, Draganu Čoviću i formiranju VSTS Republike Srpske.

srpskainfo.com