Grad Trebinje
Region

Vlada Crne Gore pala, ako se nova formira sa DPS-om počinju novi protesti

Vladi Crne Gore na večerašnjoj sjednici izglasano je nepovjerenje.

Pad Vlade su podržala 43 poslanika, vladajuće Ure vicepremijera Dritana Abazovića i poslanika opozicije, među kojima je veći dio predstavnika Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića.

Protiv nepovjerenja bilo je svega 11 poslanika iz redova vlasti, dok poslanici Demokratskog fronta i Socijalističke narodne partije nijesu prisustvovali glasanju.

Nakon završetka glasanja došlo je do verbalnog incidenta kada je poslanik Prave Crne Gore Marko Milačić vrijeđao šefa Kluba poslanika Abazovićeve liste, Miloša Konatara nazivajući ga „splačinom“.

Sjednica je nakon toga na kratko prekinuta. Većina poslanika vlasti tokom skupštinske rasprave nije imalo lijepe riječi za Vladu Zdravka Krivokapića ali je veći dio njih poručio da bi pravljenje manjinske vlade sa DPS-om bila izdaja narodne volje i da bi to moglo dovesti do velikih protesta.

Inicijativu za glasanje o povjerenju Vladi pokrenuo je upravo Abazović koji je predložio da se nakon toga formira manjinska vlada i za to zatražio podršku svakog od 81. poslanika. U toj vladi bi, prema originalnom predlogu, bili predstavnici Abazovićeve liste, vladajuće Socijalističke narodne partije ali i opozicionih predstavnika partija manjinskih naroda.

Đukanović i njegov DPS su kazali da su spremni da manjinski podrže takvu vladu uz određene uslove, jer je, kako su naveli, svako rješenje bolje od postojećeg.

Takva najava formiranja novog saveza na crnogorskog političkoj sceni od većine ostalih predstavnika vlasti je okarakterisana kao izdaja. Odmah nakon inicijative za glasanje o povjerenju Vladi na ulicama više crnogorskih gradova počeli su protesti a sudeći prema današnjim najavama oni bi mogli postati i masovniji.