Grad Trebinje
Region

Vučić o Eskobarovoj posjeti BiH “Srbija poštuje izvorni Dejtonski sporazum”

Srbija je za poštovanje Dejtonskog sporazuma i ne postoji izvorni i neizvorni tekst, poručio je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je, na pitanje kako ocjenjuje rezultate posjete BiH izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara i poruke vezane za poštovanje Dejtonskog sporazuma, i da li da li on (Eskobar) čita sporazum na isti način kao što to čini RS, podsjetio da Dejtonski sporazum nikada nije mijenjan, da nije nikada postojala saglasnost za mijenjanje.

– Druga stvar je što je kroz implementaciju dolazilo do promjena zbog nametanja međunarodnih zvaničnika drugačijih normi koje nemaju veze sa Dejtonom. Srbije će uvijek poštovati Dejtonski sporazum i to je dio naše međunarodno pravne agende – podvukao je on.

Vučić je ukazao da je sa Eskobarom, koji je tek skoro napustio Beograd, više puta razgovarao, ali da je to bilo davno.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan, prilikom njegove posjete Istanbulu, najavio da će doći u Srbiju.

Vučić je povodom najave Erdogana da ima namjeru da dođe u posjetu Srbiji ili da pozove svog srpskog kolegu da dođe u Ankaru kako bi razgovarali o situaciji u BiH, kazao da mu nikada nije teško da dođe u Tursku ako dobije poziv.

– PredsjedniK Erdogan mi je prilikom nedavne posjete Istanbulu rekao da će doći u posjetu Srbiji. Ali nikada mi nije teško da odem u Tursku. Ni ovog puta neću da komentarišem njegove posljednje izjave o BiH i regionu – dodao je on.