Grad Trebinje
Region

Vučić: Razgovaraću sa Šmitom i otvoreno ću mu reći svoj stav

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će, uz puno razumijevanje pozicije Republike Srpske, razgovarati sa Kristijanom Šmitom, koga Republika Srpska ne prihvata za visokog predstavnika u BiH, ali da će mu otvoreno reći svoj stav.

Vučić je rekao da će sa Šmitom razgovarati “kada bude smatrao za shodno” i otvoreno mu reći da je potpuno protiv primjene bonskih ovlašćenja, da je odluka bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka loša i da bi svaka vrsta akcije protiv srpkog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i zvaničnika Republike Srpske bila katastrofalna po stanje stabilnosti u region.

On je istakao da razumije Dodika i Republiku Srpsku, ali i Šmita, njihove pozicije, te da Srbija mora da ima svoju poziciju.

Nismo srećni, oktroisan je izbor, ali objektivne su okolnosti“, rekao je Vučić.

Upitan da li neko na njega vrši pritisak da razgovara sa Šmitom, sa kojim predstavnici Republike Srpske ne žele da razgovaraju, jer nema mandat Savjeta bezbjednosti UN, Vučić je rekao da ga niko ne pritiska, te da je već razgovarao sa Šmitom.

“Razgovarao sam sa njim i nisam krio. Moj posao je da ne ugrozim poziciju Srbije. Šmita poznajem, on je pomagao i kada su izolovali Dodika. Tada sam ga ja molio da dođe i razgovara sa Dodikom i razgovarao je sa njim u Istočnom Sarajevu”, rekao je Vučić za Televiziju “Hepi”.

On je naveo da je Šmit izuzetno inteligentan čovjek, za kojeg se nada da će imati više takta i željeti da čuje srpsku stranu, posebno Republiku Srpsku.

Vučić je istakao da su odnosi Srbije i Republike Srpske najbolji u istoriji, da on i Dodik nikada neće reći ružne riječi jedan o drugom, ali da to ne znači da moraju u svakom pitanju da se saglase.

“Razumem poziciju Republike Srpske, sasvim je moguće da bih se ponašao isto, ali i oni moraju da razumeju da Srbija ima 61 odsto investicija na zapadnom Balkanu, a svi ostali 39 odsto. Da li mislite da smem da ugrozim poziciju Srbije ili Republike Srpske”, rekao je Vučić.

On je ponovio da Srbija poštuje BiH, ali da nikada ne može da se saglasi sa progonom Dodika.

Na mjesto Valentina Incka 2. avgusta došao je Nijemac Kristijan Šmit, koga Republika Srpska ne prihvata za visokog predstavnika jer nije izabran u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, niti je njegovo imenovanje odobrio ili ratifikovao Savjet bezbjednosti UN.

Rusija i Kina smatraju da je Šmit nelegitiman kao visoki predstavnik.