Grad Trebinje
Region

Vučić se pokazao kao ODLIČAN STRATEG: Da li predsjednik Srbije spasava Dodika

Poziv predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića, predstavnicima Srpske da se vrate u institucije BiH, dio političara i analitičara je protumačio kao spasavanje Milorada Dodika, kojem su SAD već uvele sankcije, a slično najavljuju i neke evropske zemlje.

Imajući u vidu težinu pozicije čitavog srpskog naroda, a posebno neprimjerene i nepravedne pritiske koji se provode protiv Republike Srpske i njenog rukovodstva, Vučić je nakon sastanka sa srpskim članom Predsjedništva i liderom SNSD, Miloradom Dodikom, rekao kako je zamolio njega i sve političke snage u Republici Srpskoj da učestvuju u radu zajedničkih institucija u BiH i na najbolji način štite interese srpskog naroda i Republike Srpske.

Vučić je istakao da je svaka odluka na rukovodstvu Republike Srpske, ali da i Dodika i sve političke predstavnike u Republici Srpskoj moli da razmotre njegov prijedlog, jer je jasno da neki politički činioci koji suštinski ugrožavaju stabilnost čitavog regiona, neistinama i insinuacijama, krivicu pokušavaju da prebace na srpski narod i Srpsku.

– Spasavanje vojnika (redova) Rajana – kratka je poruka koju je na svom tviteru napisao poslanik SDS u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Dragan Mektić, komentarišući ovu vijest.

Da li Vučić, zaista pokušava na ovaj način da “spase” Dodika od sankcija ili je uvidio da će, ako se srpski predstavnici uskoro ne vrate u institucije BiH, ceh platiti svi građani Srpske?

Politikolog Darko Kuzmanović kaže za Srpskainfo da se sastanak Dodika i predsjednika Vučića može posmatrati na dva načina.

– Prvo, da je Aleksandar Vučić svjesno napravio odstupnicu Dodiku kako bi umanjio političku štetu koja će nastati vraćanjem u državne institucije koje je srpski član Predsjedništva negirao. Drugo, mnogo vjerovatnije, jeste da je predsjednik Vučić uvidio u koliku je zapravo opasnost SNSD doveo Republiku Srpsku i srpski narod, te je za javnost zamolio, a u suštini, kako su to pojedini novinari i analitičari primjetili, naredio Dodiku da se vrati u državne institucije i obavlja posao za koji ga građani plaćaju – ocjenjuje Kuzmanović.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

On ističe da će Vučić tako direktno uticati na pokretanje institucionalnih aktivnosti, a indirektno sačuvati Dodikovu poziciju u javnosti. 

Kuzmanović kaže da se Vučić ovdje pokazao kao odličan strateg i jedini lider Srba dostojan pažnje sa obje strane Drine koji je sposoban da rješava krizne situacije, kako u Republici Srbiji tako i u regionu, konkretno Bosni i Hercegovini.

– Sigurno da će on na osnovu ovog poteza pobrati i regionalne i međunarodne simpatije. S druge strane, Dodik je ispao inferioran i u političkom i u svakom drugom pogledu, a dokaz za to jeste još jedan odlazak u Beograd i molba za pojas za spasavanje. Tako je njegovo prividno nacionalno i političko liderstvo u Srpskoj u jednom danu potpuno krahiralo, a najnovija situacija je pokazala ko je stvarni lider Srba, a ko poslušnik i gubitnik – navodi Kuzmanović za Srpskainfo.

Kako god, dodaje on, to što će se Dodik nakon sastanka u Beogradu očigledno vratiti u državne institucije dobro je za same građane, jer će realizacija brojnih projekata i donacija međunarodnih institucija i organizacija biti nastavljena.

Kuzmanović ističe da brojni analitičari, kao i pojedini političari, poput SDS-ovog Milana Miličevića, koji slovi kao jedan od glavnih kandidata opozicije na izborima u oktobru za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, još na početku krize su upozoravali na svu pogubnost takvih poteza i bojkota institucija, ali sluha nije bilo.

– S druge strane, ponovno izvrgavanje ruglu Narodne Skupštine RS čije će odluke, baš kao i ona sama, još jednom očigledno biti potpuno obesmišljene, je prava katastrofa i odaje svu sliku nemoći institucija. Očigledno da je Dodiku učešće u odlučivanju bilo prijeko potrebno, a ovo je bio najbezbolniji način da se umanji politička šteta koja bi nastala pritiskom javnosti zbog popuštanja nakon svih onih radikalnih i tvrdokornih stavova i negiranja BiH koje je bilo prisutno mjesecima, pa i godinama u nazad – tvrdi Kuzmanović.

Dodaje da se na osnovu toga može zaključiti da je mišljenje institucija Narodne Skupštine RS, Predsjednika RS, kao i samih građana o bilo kom pitanju koje se tiče njihovog života i budućnosti u suštini, apsolutno nebitno.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Očigledno da je bitno mišljenje male grupe pojedinaca i mislim da će nas takva politika u budućnosti tek koštati – kategoričan je Kuzmanović.

On poručuje da haotična situacija u BiH nikako ne odgovara Srbiji, te je u odnosu na Republiku Srpsku stavlja u nepovoljan položaj na međunarodnoj političkoj pozornici.

Destabilizacija u regionu za čiji nastanak, kako kaže Kuzmanović, ponajviše odgovornost snose bivši visoki predstavnik Valentin Incko i Milorad Dodik, dovodi u opasnost proces ekonomskog oporavka i rasta Republike Srbije.

– Dakle, Dodikove aktivnosti opasne su ne samo za Republiku Srpsku već i za Srbiju, pa ovaj “dogovor” treba takođe posmatrati i u tom svjetlu – zaključio je Kuzmanović.

Snježana Karić/srpskainfo.com