Grad Trebinje
Region

Vučić: Volio bih da Đukanović i Krivokapić dođu u posjetu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da bi volio da predsjednik i premijer Crne Gore Milo Đukanović i Ranko Krivokapić dođu u posjetu Beogradu, ali i istakao problem protjeranog ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića.

 Sa Đukanovićem se ne čujem uopšte, sa Krivokapićem sam se vidio dva do tri puta. Voleo bih da obojica dođu u zvaničnu posjetu Beogradu. To što imamo razlike i drugačije mislimo ne znači da ne treba da razgovaramo – rekao je Vučić.

Vučić je za RTS rekao da nije učestvovao u izborima u Nikšiću i Crnoj Gori, niti je za njih zainteresovan. On je rekao da je zanimaju samo za rezultati popisa u Crnoj Gori zbog srpskog naroda i potvrdio da će nastaviti da pomaže Srbe u toj zemlji.

Kada je riječ o vakcinama Astra Zeneke koje je Srbija poklonila BiH i tvrdnji ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković da su to “vakcine za siromašne”, Vučić je naveo da zna da je njoj politički naređeno da to kaže i da zna i od koga.

– Ali, to prećutite, kao i to da vas neko linčuje, zato što su Bošnjaci naša braća i zato što moramo da gradimo najbolje moguće odnose sa njima – kaže Vučić.

On je istakao da će Srbija da radi na regionalnom jačanju, te da ima možda najbolje odnose sa Sjevernom Makedonijom, a sve bolje sa Albanijom. Vučić je uvjeren da će odnosi sa Crnom Gorom biti veoma dobri, dok je one sa BiH ocijenio kao vrlo pristojne.

Govoreći o lideru SDA u Sandžaku Sulejmanu Ugljaninu, koji traži specijalni status za Rašku oblast, Vučić je napomenuo da stanovništvo tamo traži puteve, kanalizaciju, bolnice i da se više uzdaju u Beograd nego u sve druge zajedno.

Što se tiče dijaloga Beograda i Prištine, Vučić je rekao da Srbija traži kompromis sa Albancima na Kosovu i Metohiji, ali da nije siguran da su oni na to spremni.

Vučić je rekao da nema “non-pejpera”, ali da SAD traži međusobno priznanje, EU punu normalizaciju, a Srbija kompromis, dok je za Albance kompromis da Priština prizna Beograd, iako Srbija traži da bude ispunjen Briselski sporazum, u prvom redu formirana zajednica srpskih opština /ZSO/.

Predsjednik je rekao da je za Srbiju teža pozicija sa novim američkim predsjednikom Džozefom Bajdenom, a što se tiče primjedbi iz EU na saradnju Srbije sa Rusijom i Kinom, on je poručio da će Beograd da čuva ta prijateljstva.