Grad Trebinje
Region

Vučić: Za 7-8 mjeseci postaću košarkaški trener

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, gostovanje na televiziji sa nacionalnom frekvencijom iskoristio je da govori o sportu u državi, ali i da ga uporedi sa zemljama u regionu. Naravno u centru pažnje su bili najpopularniji sportovi fudbal i košarka.

– Reprezentativni fudbal nam i te kako zaostaje za hrvatskim. Što se tiče košarke, mislim da imamo dva kluba za fajnal for Evrolige. Za prvih 5 u Evropi – istakao je Vučić.

Svoju izjavu je potkrepio i sa stručne strane.

– To vam kažem kao neko ko će za sedam ili osam meseci završiti fakultet za košarkaškog trenera. Mislim da nešto malo znam o tome – hteo je da „prevari“ gledaoce prvi čovek Srbije, ali je onda brzo dodao:

– Ali i to je laž. Puno znam. Mnogo novaca je država uložila i u Crvenu zvezdu i u Partizan. Ogroman novac.

Prvi čovjek Srbije je istakao da je Srbija daleko ispred Hrvatske u košarci.

– To je sada nebo i zemlja što se tiče košarke, drugi košarkaški razredi. Hrvati imaju izuzetno talentovane košarkaše, posebno iz zapadne Hercegovine. Strahoviti talenti. To su mladi, visoki, vižljasti dječaci. Oni imaju fantastičan rasadnik košarkaša, ali imaju mnogo lošiju školu od nas, mnogo manja ulaganja. Lošiji su od nas u košarci i nikada nas neće stići, ne u narednih 20 godina.

Imao je Vučić zanimljivu opservaciju i o stanju klupskog fudbala u regionu.

– U fudbalu su se dogodile promjene na klupskom nivou. Dinamo je dugo bio prvi. U bivšoj Jugoslaviji je Crvena zvezda bila apsolutno dominantna, Partizan je bio drugi. Zatim, naravno, Dinamo i Hajduk. Ali, posle raspada Jugoslavije i posle osvajanja titule prvaka Evrope i titule prvaka svijeta, uz sve sankcije, sve drugo i uz, naravno, ne uvijek dobro rukovođenje, Crvena zvezda se raspadala. Partizan je bio nešto jači na domaćem nivou, ali na tom regionalnom nivou bio je mnogo, mnogo slabiji od Dinama.

Po mišljenju predsednika Srbije sada se sve promijenilo.

– Dinamo je imao Zdravka Mamića, koji je, ne ulazim u to šta rade hrvatski sudovi, hrvatska država sa njim, to je njihova stvar, ali Zdravko Mamić je stvorio veliki Dinamo. I Zvezda i Partizan su izgledali mnogo slabije od njega. Danas je Crvena zvezda ponovo ispred Dinama i vratilo se sve negdje na svoje mesto i onako kako i treba – rekao je Vučić.

Komentar