Grad Trebinje
Republika Srpska Izdvojeno

Zaključci koje je donijela NSRS: Protiv uvođenju sankcija Rusiji, odgađanje formiranja vojske RS, VSTS, carine..

Narodna skupština Republike Srpske smatra da je neutralan stav o pitanju sukoba između Rusije i Ukrajine i protivljenje uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji u interesu Republike Srpske u okviru trenutne međunarodne, političke i bezbjednosne pozicije Srpske, ističe se u zaključcima koje je večeras usvojio parlament.

Zaključci su usvojeni na posebnoj sjednici na prijedlog klubova poslanika SNSD-a, Socijalističke partije, Demosa, Ujedinjene Srpske, NPS-a i poslaničke grupe NDP. Glasanju o zaključcima nije prisutvovala većina poslanika opozicije.

Narodna skupština usvojila je i zaključak kojom usvaja Informaciju o međunarodnoj, političkoj i bezbjednosnoj situaciji – mjesto i uloga Republike Srpske, te naglasila da Srpska ostaje posvećena očuvanju mira u BiH i regionu kroz saradnju na regionalnim integracijskim i bezbjednosnim inicijativama, kao i da podržava uključenje BiH u inicijativu “Otvoreni Balkan”.

Kako se navodi, Republika Srpska je opredijeljena za poštovanje, pridržavanje i sprovođenje Dejtonskog sporazuma, kao i za integraciju BiH i Republike Srpske u EU uz poštovanje principa međusobnog uvažavanja, te da su ova dva procesa kompatibilna i da se međusobno nadopunjavaju.

Narodna skupština Srpske konstatuje da je donošenje odluka o sukobu između Rusije i Ukrajine u nadležnosti Predsjedništva BiH i da Predsjedništvo BiH nije donijelo odluku o uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji.

– Vođenje spoljne politike BiH je u nadležnosti Predsjedništva BiH i samo odluke donijete konsenzusom i na ustavan način u Predsjedništvu mogu biti smatrane za zvaničan stav BiH o spoljnopolitičkim pitanjima, te u skladu s tim osuđuje jednostrane potpupke i istupanja prnjedstavnika institucija BiH mimo zvaničnih stavova – navodi se u zaključcima.

Narodna kupština traži od predstavnika Srpske u zajedničkim institucijama BiH da glasaju protiv uvođenja sankcija Ruskoj Federljaciji i da zastupaju neutralan stav BiH i Republike Srpske u rusko-ukrajinskom sukobu u skladu sa zaštitom interesa Srpske.

U zaključcima se navodi i da Narodna skupština Srpske smatra da je misija “Altea” potrebna radi očuvanja mira i stabilnosti i da treba da ostane u BiH u skladu sa mandatom koji je rezolucijom daje Savjet bezbjednosti UN.

Parlament Srpske, dodaje se u zaključcima, zadužuje Vladu da preduzme sve mjere kako bi obezbijedila svim građanima Srpske dovoljnu količinu životnih namirnica, energenata i električne energije, te ublažila inflatorni udar na životni standard građana.

Narodna skupština Srpske konstatuje da se primjena zaključaka u vezi sa Informacijom o prenosu nadležnosti sa Srpske na nivo BiH od 10. decembra 2021. godine odlaže za šest mjeseci kako bi se izbjeglo dodatno usložnjavanje spoljnopolitičke pozicije Srpske u složenim geopolitičkim okolnostima.

Komentar