Grad Trebinje
Republika Srpska

Zasjeda NSRS: Sporazum s Britanijom ‘štetan’ po Republiku Srpsku

ZAKAZANA JE NA ZAHTJEV MILORADA DODIKA, ČLANA PREDSJEDNIŠTVA BOSNE I HERCEGOVINE, A KAKO JE NAJAVLJENO, U PARLAMENTU ĆE U TOM PERIODU BITI ODRŽAN I SASTANAK SA EVROPSKIM PARLAMENTARCIMA.

Naime, kako je najavljeno, potpredsjednik NSRS Denis Šulić i predsjednici Zakonodavnog odbora Dušica Šolaja i Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Igor Crnadak razgovarat će sa delegacijom Zelenih iz Evropskog parlamenta i njemačkog Bundestaga. Planirano je da sastanak počne u 11:15 sati, a delegaciju evropskih parlamentaraca činit će Tineke Strik, Viola von Cramon-Taubadel i Boris Mijatović.

Podsjetimo, Dodik je sazvao posebnu sjednicu NSRS 32. po redu kako bi se e parlament izjasnio o Odluci o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji između BiH i Velike Britanije i Sjeverne Irske, usvojenoj bez konsenzusa na 27. sjednici Predsjedništva BiH 8. juna 2022..

Kako su naveli iz Dodikovog kabineta, on ovu odluku proglašava “štetnom po vitalne interese Republike Srpske” zbog čega je pozvao narodne poslanike da se izjasne.

Dodik je rekao da ovaj bh. entitet ne doživaljava Veliku Britaniju kao prijatelja, jer postoje opravdane sumnje da ponuđeni sporazum ne tretira ravnopravno subjekte u sporazumu.

Komentar