Grad Trebinje
Trebinje

Završena primarna vodovodna mreža na zubačkom platou

Završena je izgradnja primarne vodovodne mreže na području zubačkog platoa u Trebinju kojom će biti omogućeno pokretanje poljoprivredne proizvodnje na više od 1.200 hektara zemljišta, revitalizacija svih sela sa više od 300 domaćinstava, a poboljšaće i život u vikend naseljima.

Jedan od projektanata sistema Duško Vujović iz “Hidroelektrana na Trebišnjici” rekao je Srni da su uz vodovodne cijevi postavljene i cijevi za polaganje optičkog kabla za internet, digitalnu TV mrežu, a asfaltiran je i dio saobraćajnice.

Vujović je napomenuo da je ovo dio višemilionskog projekta navodnjavanja koje
finansira Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske uz učešće grada Trebinja, “Hidroelektrana na Trebišnjici” i samih korisnika.

On je naveo da su u okviru ovog projekta, pored zubačkog platoa, do sada urađeni sistemi za navodnjavanje Trebinjskog polja /oko 1.050 hektara/, navodnjavanje i vodosnabdijevanje za više od 220 domaćinstava u Mrkonjićima-Drijenjanima, Mosku-Barama i Zavođu /Petrina, Gornje i Donje Vrbno, Budoši i Jasen/.

“Na ovim prostorima urađeno je više od 150 kilometara cjevovoda, devet rezervoara za izravavanje vode i 13 pumpnih stanica”, rekao je Vujović.

On je dodao da je ovaj sistem karakterističan i po tome što se voda, koja se dovodi do Ubla i vjerovatno je jedna od najvećih visina pumpanja vode u Evropi, zahvata iz korita rijeke Trebišnjice sa 267 metara nadmorske visine i pumpa na 1.090 metara nadmorske visine.

“Investiciona ulaganja u pomenute sisteme sa onim što je rađeno u prethodnom periodu na tim područjima je oko 20 miliona KM”, istakao je Vujović.

Prema njegovim riječima, ostalo je da se završi još sekundarna mreža za razvođenje vode po parcelama i domaćinstvima, a očekuje da to može biti završeno do početka sljedeće vegetativne sezone.

Jedan broj korisnika u Trebinjskom polju i ove sezone je koristio vodu za navodnjavanje gdje je zamijenjen stari sistem navodnjavanja preko kola i kanala savremenim sistemom pod pritiskom.

Mještanin trebinjskog sela Gomiljani Risto Prtilo, koji uzgaja povrće na 40 dunuma zemlje, rekao je Srni da sistem koristi nekoliko mjeseci i veoma je zadovoljan navodnjavanjem, jer je ranije stvaralo mnogo muke budući da je bilo daleko teže i skuplje.

On je objasnio da su puštanjem ovog sistema nestali problemi sa kolima za navodnjavanje, razvlačenje i skupljanje crijeva, rad motora za navodnjavanje, skidanje pokorice sa navodnjavanjih površina /smanjen je rast korova/ i drugo što je pratilo ovaj sistem, a sve je zamijenio samo jedan pokret ruke na zatvaraču.

“Ova voda koja je sada došla produžiće vijek ljudima. Sada koristimo sistem navodnjavanja kap po kap, tako da je u odnosu na ranije, kada smo koristili kola za navodnjavanje, ovo zaista mnogo olakšalo rad nama, poljoprivrednim proizvođačima koji od toga i živimo”, istakao je Prtilo.

On je dodao da je od ukupnog vremena za uzgoj, na primjer paprike, jednu trećinu vremena koristio za navodnjavanje.

Sistem Zavođa u upotrebi je od prije nekoliko mjeseci na koji se priključilo 76 domaćinstava.

Jedan od korisnika Željko Miljanović bavi se proizvodnjom krompira i na parcelama je razvao sistem “kap po kap” sada priča da je sa navodnjavanjem postigoao trostruko veće prinose.

Stanovnik Zubaca Milan Vukašinović, iako u penziji bavi se poljoprivredom i veoma često vodu za pojenje dovozi cisternama iz Trebinja, očekuje da kada se pusti sistem više neće dovoziti vodu, a imaće i za navodnjavanje poljoprivrednih kultura.

Kada se cjelokupan projekat navodnjavanja završi i pusti u pogon sa već postojećim sistemima, Trebinje će biti lokalna zajednica koja će imati oko 80 odsto kompaktnih poljoprivrednih površina pod navodnjavanjem, a sve će uticati i na mnogo bolji prinos poljoprivrednih kultura. 

Povezane vijesti

Vodu za piće iz vodovoda Lastva treba prokuvavati

admin

Vodu za piće treba prokuvavati

admin

Mještani Marić Međina, Desin Sela i Mionića dobili vodu

admin