Grad Trebinje
Region

Zbog šverca cigareta uhapšen direktor carina Crne Gore

Direktor Uprave prihoda i carina Crne Gore, Rade Milošević, uhapšen je 1. oktobra po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), zbog sumnje da je bio u organizovanom lancu, koji je švercovao dio cigareta zaplijenjenih ljetos u Slobodnoj carinskoj zoni Luke Bar.

U ovoj luci, preko koje se prema britanskim podacima godišnje prokrijumčari više od dvije milijarde cigareta, tokom ovog ljeta bile su tri rekordne zaplijene cigareta: 12 juna u vrijednosti 3,5 miliona evra, 14. juna od 1,2 miliona, a sredinom maja vrijednosti od više desetina miliona evra, kako je tada naveo premijer Dritan Abazović.

Akcije zaplijene su ispred Vlade Crne Gore, predvodili resori policije i Uprave prihoda i carina, piše RSE.

Uz Miloševića, u akciji Specijalnog policijskog odjeljenja, koja je sprovedena u Nikšiću i Podgorici, uhapšeno je nekoliko osoba, zbog sumnje da su učestvovale u krijumčarenju zaplijenjenih cigareta, koje su navodno spaljivane u pećima fabrike Javork i Železare u Nikšiću.

Specijalno državno tužilaštvo vjeruje da u pećima nije spaljen broj paketa kako je objavljeno u dokumentima Uprave prihoda i carina, već da je dio oduzetih paketa završio u krijumčarskom lancu.

Akciji spaljivanja 30. septembra prisustvovao je uz premijera Abazovića i Milošević, koji je rekao da akcije uništavanja cigareta, koje sprovodi Uprava prihoda i carina, predstavljaju težak udarac za kriminalne grupe koje se bave švercom cigareta.

Ovo nije jedino spaljivanje zaplijenjenih cigareta, piše Blic.

Polovinom godine ista Uprava je pred komisijom, koju je imenovao Milošević a bez prisustva Uprave policije, organizovala paljenje cigareta u fabrici Javorak.

Sat vremena prije objave o hapšenju Miloševića, čija Uprava prihoda i carina je u resoru Ministarstva finansija, oglasili su se premijer Abazović i ministar policije Filip Adžić, koji su pozdravili akciju Specijalnog državnog tužilaštva u sprječavanju šverca cigareta.

Milošević je, kao i Adžić, visokopozicionirani član Građanskog pokreta URA Dritana Abazovića, premijera Crne Gore u tehničkom mandatu.

Blic

Komentar