Grad Trebinje
Republika Srpska

Željeznice RS u gubitku 343 miliona KM

Negativno poslovanje Željeznica Republike Srpske nastavljeno je i u prvom kvartalu ove godine s gubitkom od 4 miliona i 100 hiljada maraka.

Osim kredita Svjetske banke, u iznosu od 51 milion evra, Željeznice dobijaju i pomoć iz budžeta – 25 miliona maraka godišnje. Uprkos gubicima, u Željeznicama Republike Srpske hvale se likvidnošću, dok Sindikat traži da se procesuiraju odgovorni za nagomilane gubitke.

Sindikat Željeznica Republike Srpske traži od Vlade Republike Srpske, kao većinskog vlasnika, da se procesuira i utvrdi imenom i prezimenom ko je odgovoran za višemilionske gubitke. Predsjednik Sindikata ne vidi spas u restrukturisanju.

“Po nama to ne može da bude spas. Mislim, to je neko naše mišljenje opšte, da je to izlazak iz neke situacije koja se gomilala godinama, gdje niko nije odgovarao za nastale dugove, kako su oni nastali“, kaže predsjednik Sindikata Željeznica RS Jelenko Dobraš.

U Željeznicama Republike Srpske ističu da su smanjili broj radnika na 1.993, ali da su neophodna infrastrukturna ulaganja, kako bi bili konkuretni na evropskoj željezničkoj mreži.

“Željeznice Republike Srpske, uprkos poteškoćama sa kojima se suočavaju, sačuvale su likvidnost i solventnost, redovno izmiruju sve obaveze. Projekat restrukturisanja za cilj ima operativnu efektivnost i finansijsku održivost, kako bi Željeznice u budućnosti bile spremne za tržišno poslovanje, kako u teretnom tako i u putničkom saobraćaju”.

I opozicija u Narodnoj skupštini RS kritikovala je Vladu zbog čega niko od direktora nije pozvan na odgovornost zbog 343 miliona maraka gubitaka, optužujući rukovodstva preduzeća za sumnjive transakcije sa povezanim firmama.

“Na kraju 2005., kada je premijer bio Bukejlović, ukupan gubitak Željeznica bio je milion i 700 hiljada maraka. Dakle, sa promjenom vlasti 2006. i dolaskom Milorada Dodika i SNSD-a, dug u Željeznicama za godinu dana skočio je za 14 miliona, iduću godinu za novih 15,7 miliona. Od 2005., prije vašeg dolaska na vlast, ukupan dug Željeznica je bio milion i 700 hiljada, a danas je 343 miliona”, tvrdi poslanik SDS-a u NSRS Nebojša Vukanović.

“Kao partijski depo za udomljavanje svakog i svačega bez rentabilnosti poslovanja, bez ičega. Ja ne mislim da je za ovakve Željeznice suma koja bi trebala da se uloži, zaista ogromna, te pare sad nemaju. Ne znam da bi iko ovakvim Željeznicama dao bilo kakav kredit”, mišljenja je ekonomska analitičarka Svetlana Cenić.

Vlada Republike Srpske izabrala je model željezničkog holdinga tri zavisna preduzeća koja će biti odgovorna za prevoz putnika, robe i upravljača infrastrukture. U resornom ministarstvu zadovoljni su procesom restrukturisanja, koji treba biti završen do kraja godine.

(Vijesti.ba / BHRT)

Komentar