Grad Trebinje
Republika Srpska

Zolak odgovorio Viškoviću “Umjesto medicinske vode za infuzije, krenite nabavljati česmovaču”

Predložio bih vlasti Srpske da prekinu sa nabavkom medicinske vode za injekcije i infuzije u bolnicama, i da počnu da koriste vodu iz česme.

Efekti po pacijente će, po njima, biti isti kao i sa kiseonikom, s tim da će u ovom slučaju dobiti još bolji  rezultat “analize“, jer je svima jasno da će procenat vode u česmovači biti okruglih 100 odsto.

Ovo je poručio direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak, reagujući na izjavu premijera Radovana Viškovića da kvalitet kiseonika koji koriste naše zdravstvene ustanove, odgovara medicinskom kiseoniku.

– A to je svaki onaj koji ima čistoću preko 99,5 odsto, a mi u našim zdravstvenim ustanovama koristimo kiseonik čistoće od 99,97 ili 99,98 odsto. To je znatno iznad granice koja je predviđena za taj, kako kažu, medicinski kiseonik – rekao je Višković.

Zolak naglašava da predstavnici vlasti Republike Srpske, konkretno predsjednik Vlade, nastavljaju sa obmanjivanjem javnosti i branjenjem neodbranjivog po pitanju „liječenja“ industrijskim kiseonikom pacijenata u RS. 

– Kriju se iza „analize“ koja je pokazala procentualni sadržaj kiseonika od 99 zarez nešto u njihovom uzorku. Ovu priliku ću iskoristiti da im dam jedan prijedlog, koji će biti potpuno u skladu sa njihovim principima „liječenja“ pacijenata, a to je da prekinu da nabavljaju vodu za injekcije i infuzije u bolnicama, i da počnu da koriste vodu iz česme. Nakon što počnu sa ovim, neka ne zaborave da na nekoj od sjednica Narodne skupštine RS ponove zaključak sličan onom kojim odobravaju industrijski kiseonik za „liječenje“. Samo, ovaj put neka stave vodu, čisto da svi znamo da je sve „legalno“ – poručio je Zolak.

srpskainfo.com