Grad Trebinje
Republika Srpska

Aleksandar Zolak za Srpskainfo o aferi “Kiseonik”: Agencija za lijekove nije nadležna, Stanić i drugi govore neistine

Direktor Agencije za lijekove BiH Aleksandar Zolak izjavio je za Srpskainfo da je Agencija nadležna da vrši kontrolu samo nad registrovanim subjektima i da nije odgovornost na njemu za aferu „Kiseonik“, kao što to pojedini pokušavaju da predstave.

Agencija za lijekove BiH je nadležna da vrši kontrolu nad registrovanim subjektima. Jedina registracija vezana za Tehnogas jeste registracija kiseonika koja je bila potpuno neaktivna od dana registracije. Dobili su dozvolu, zastupništvo za BiH, i četiri godine nisu napravili ni prvi korak koji je po zakonu obavezan, a to je kontrola prve serije. Potom nikad kiseonik po toj dozvoli nije uvežen. Što znači da Agencija za lijekove nije imala šta da provjerava, jer je dozvola za medicinski kiseonik za registraciju Tehnogasovog kiseonika za zastupništvo bila mrtva od dana dobijanja, rekao je Zolak za Srpskainfo.

On je još jednom ponovio da nije nadležnost Agencije za lijekove BiH da zna šta zdravstvene ustanove rade.

– Naša nadležnost nije i ja ne mogu da znam i niko u Agenciji ne može da zna, na koji način, od koga i pod kojim uslovima Đajić iz UKC, Kusturić iz Fonda, direktor bolnice u Doboju, Bijeljini, Trebinju, i bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi rade, jer je to nadležnost Ministarstva zdravlja RS i Republičke zdravstvene inspekcije – rekao je Zolak.

On je još jednom istakao da Agencija za lijekove BiH kontroliše samo registrovane subjekte koji posluju u skladu sa zakonom. Jedino po prijavi, ili u ovom slučaju po otvaranju afere koja se desila u petak, Agencija izlazi na teren.

On je naglasio da je predsjednik SNSD Milorad Dodik priznao da Tehnogas čiji je direktor Stanislav Čađo, nije registrovan i nije ovlašćen za nabavku medicinskog kiseonika.

– Đajić dao pare Čađi i to je to. Da je moja nadležnost sad bi meni došli na vrata. Agencija svake godine objavljuje javnu bazu podataka. Tu peglanja nema, sve je javno – poručio je Zolak.

Upitan  koja je procedura da lijek stigne od registracije do UKC, Zolak je kazao da bilo koja firma može da dobije dokumentaciju potrebnu za registraciju određenog lijeka, nakon čega se javi Agenciji sa tom dokumentacijom i ako ispunjavaju uslove dobiju potvrdu.

– Kad dobiješ registraciju moraš pri uvozu tog lijeka odraditi provjeru prve serije, dakle, nešto što prvi put uzlazi u zemlju. Moraju zatim dostaviti dokumentaciju, uzorak, laboratoriju agencije i dobiti kontrolu prve serije, e tada tek mogu da uvoze, ali opet samo ako su registrovani za velepromet, što Tehnogas nije, što je i Dodik priznao – rekao je Zolak za Srpskainfo.

Dodao je da se prilikom svakog uvoza lijeka vrši kontrola svake serije.

– To je kada regularne firme idu regularnim putem, ovo je kriminal, ništa drugo. Kako može naprimer ministar Lukač znati je li neko nekom dao 20 maraka na tehničkom pregledu, da mu auto razvaljeno prođe tehnički, kako može znati da neko naprimer vozi bez dozvole, e tako i ovdje – naveo je Zolak.

Komentarisao je i navode predsjednik Odbora za zdravstvo SDS Slobodana Stanića koji tvrdi da je kontrola sigurnosti i kvaliteta morala ići preko Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, koja kad je u pitanju medicinski kiseonik koristi laboratorije iz inostranstva koje moraju ne samo biti akreditovane, već moraju imati i akreditovanu metodu upravo za kontrolu medicinskog kiseonika.

– Gospodin Stanić je izjavio nešto što nije tačno. Gospodin Stanić nije u pravu i nije upoznat o onome o čemu priča. Žunić je isto napisao: Zolak ako si znao što si ćutao, znači, po tome, nije kriminalac onaj koji je je radio kriminal, već je Zolak krivac. To što nije moja nadležnost da znam, to ništa. Ja sam zvao do sada tužilaštvo dva puta, a da je nadležnost Agencije za lijekove ja bih odgovarao, ali ja nemam nadležnost i za to sam čist – zaključio je Zolak.

srpskainfo.com

Povezane vijesti

Zolak za Srpskainfo: Slučaj “Kiseonik” nije afera, NEGO ZLOČIN

admin

Dejan Lučka o aferi “Kiseonik”: U ovoj zemlji je sve obesmišljeno

admin

Šeranić i Višković danima zasipaju javnost neistinama

admin

Diplomirana biohemičarka o razlikama između medicinskog i industrijskog kiseonika

admin

Vukanović o konferenciji Viškovića i Šeranića: Asociralo me na onu staru “operacija uspješna, pacijent je mrtav”

admin

Šta se dešava? Kiseonik se doprema na sve strane

admin