Grad Trebinje
Izdvojeno Republika Srpska

Zolak za Srpskainfo: Slučaj “Kiseonik” nije afera, NEGO ZLOČIN

S obzirom na to da su u bolnicama u Srpskoj, umjesto medicinskog pacijentima davali tehnički kiseonik, svako kome je neko umro, a bio je na respiratoru, može da podnese krivičnu prijavu protiv onih koji su odgovorni za ovu katastrofu.

To poručuje direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH (ALMBIH) dr Aleksandar Zolak, naglasivši da slučaj „kiseonik“ nije afera, nego zločin.

– Nema nikakve sumnje da su pacijenti Univerzitetskog kliničkog centra RS, i to najmanje četiri godine, „liječeni“ tehničkim kiseonikom. Dokazano je da je i trebinjska bolnica koristila tehnički kiseonik što su, uz pomoć republičkog zdravstvenog inspektora, na čistac istjerali inspektori ALMBIH. Ne mogu da tvrdim, ali je gotovo sigurno da su i ostale bolnice u Srpskoj pacijentima davale tehnički kiseonik – ističe u intervjuu za Srpskainfo dr Zolak.

Šta znači to što je za uzorkovani kiseonik u UKC RS potvrđena čistoća od 99,9 odsto?

Ništa! Svaka limarska radnja u svojim bocama za zavarivanje ima kiseonik te čistoće. S druge strane, ako u kiseoniku bude nula, zarez mnogo nula, pa jedan karbon monoksida, to može da ubije čovjeka. Zato i jeste posebna procedura za proizvodnju medicinskog lijeka, a posebne su i medicinske boce za lagerovanje. Naime, nijedan proizvođač medicinskog kiseonika neće svoj lijek sipati u bocu koja nema istoriju medicinske boce, jer to, onda,  prestaje biti medicinski kiseonik, odnosno lijek.  

Ko je sve odgovoran za ovaj slučaj?

Preduzeće „TGT Tehnogas“ Laktaši koje nije imalo dozvolu za promet medicinskog kiseonika, pa je uvozilo i bolnicama isporučivalo tehnički gas. Bolnice koje su na to pristale i koje su uslove tendera prilagođavale firmama koje su radile mimo zakona. Resorno ministarstvo koje je, uz Republičku zdravstvenu inspekciju, zaduženo za kontrolu zakonitosti poslovanja u zdravstvenim ustanovama, a koje u pogledu toga ništa nije radilo.

U slučaju pomenutog preduzeća imamo dokaze da su, umjesto medicinskog, isključivo uvozili tehnički gas. Naime, umjesto iz „Uljanika“, kiseonik su uvozili iz Siska, gdje se proizvodi tehnički gas. Činjenica je da su njega regularno točili u Sisku i regularno su ga uvezli, ali ne kao medicinski, nego kao tehnički gas. Medicinski kisonik je lijek, a lijek se može uvoziti samo preko registrovanog veleprometnika lijekovima. Dakle, regularno su samo uvozili tehnički kiseonik, a sve ostalo što su radili je kriminal.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Kad je riječ o medicinskom kiseoniku, da li je i za šta „TGT Tehnogas“ imao dozvolu?

Od 2017. godine imali su dozvolu za stavljenje u promet medicinskog kiseonika iz „Uljanika“ u Hrvatskoj. Ali, ta dozvola nikada nije aktivirana, odnosno, po njoj nijedan litar medicinskog kiseonika nije uvezen u Srpsku. To znam, jer nam svi registrovani veleprometnici lijekova, u ovom slučaju medicinskog kiseonika, u tekućoj godini dostavljaju izvještaj o uvozu i potrošnji za prethodnu godinu. “TGT Tehnogas” medicinski kiseonik nije uvozio ni preko nekog registrovanog veleprometnika, jer njih mi kontrolišemo.

Ne znam koliko su dugo bolnice snabdijevali tehničkim kiseonikom, ali pretpostavljam da to traje od 2009, kada je formirana ALMBIH i od kada je na snazi Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima. Ono što sigurno znam, jeste da u protekle četiri godine nisu uvezli ni litar medicinskog kiseonika, jer im nije aktivna dozvola.

Na koji način su mogli da aktiviraju dozvolu za uvoz medicinskog kiseonika? 

Kontrolom prve serije. Postupak je takav da su mogli da se registruju za velepromet medicinskog kiseonika, potom da nabave medicinski kiseonik, dođu na granicu, pokažu dozvole Agencije koje imaju i tako se identifikuju kao veleprometnik ovlašten za uvoz medicinskog kiseonika. Onda se lijek stavi u skladište, uzme se uzorak i uz propratnu dokumentaciju pošalje u laboratoriju ALM. Po dobijanju zelenog svjetla kontrole prve serije, lijek može da napusti skladište registrovanog veleprometnika i da se dostavi bolnicama. Oni nijednom nisu ušli u ovu proceduru.

U revizorskom izvještaju ovog preduzeća za prošlu godinu navodi se da su 2016. pokrenuli postupak registracije prometa i proizvodnje kiseonika kao lijeka, ali da to još  nije završeno.

Nije tačno. Do današnjeg dana nam nije dostavljen zahtjev za pokretanje procedure kojom se odobrava proizvodnja lijeka medicinski kiseonik od strane “TGT Tehnogasa”. Takođe, tražio sam od Dodika, Viškovića i Šeranića da javnosti predoče bilo kakav dokaz da nam je ovaj zahtjev upućen, a da smo ga mi izignorisali. Odgovor nisam dobio, niti ću ga dobiti, jer ni spornog zahtjeva nije bilo.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

„TGT Tehnogas“ se poziva na to da u tenderu UKC RS stoji da će, ako se na njega ne javi niko ko ima licencu od ALM za proizvodnju i distribuciju medicinskog kiseonika, biti uzete u obzir i ponude ostalih pravnih lica koja nemaju takvu registraciju kod ove agencije?

To je nezamislivo i nedopustivo. Ja da sam uradio ovo što je uradio direktor UKC RS Vlado Đajić, momentalno bih podnio ostavku. S druge strane, „TGT Tehnogas“ je u kršenju zakona otišao korak dalje, pa su se upustili u proizvodnju medicinskog kiseonika, iako nisu registrovani za to, kao ni za njegovu prodaju. Zato im je ALMBIH zabranila da se bave time.

Iz TGT Tehnogasa“ su vas optužili da, ovom zabranom, ugrožavate zdravlje ljudi.

Nisam ih ja spriječio u tome. ALMBIH je jedina ovlaštena da sprovodi i nadzire primjenu Zakona o lijekovima. A to što su oni radili, u sukobu je sa zakonom. Ovde postavljam kontrapitanje svima koji me prozivaju po ovom osnovu – ako vas do sada zakon nije sprečavao da radite pacijentima to što ste radili, zašto ne nastavite tako i dalje i prekršite usput i zabranu Agencije?!

I premijer smatra da ste krivi za nestašicu kiseonika i da obmanjujete javnost?!

Znate, nije samo bitno šta neko kaže, nego i ko to kaže. Zato me takve stvari ne dotiču. Posljednjih dana sam spoznao ogromnu količinu neznanja onih koji  savjetuju premijera i onih koji vode zdravstvo u Srpskoj. S druge strane, Đajić vještački stvara dramu, a i sam je na televiziji potvrdio da zdravstvena ustanova na čijem je čelu koristi kiseonik koji nije medicinski?!

On i ostali odgovorni u ovoj aferi, patetični su u pokušajima da prikriju kriminal. Međutim, niko ne može pobiti činjenice da su radili mimo zakona. Jedan pravnik pripravnik iz tužilaštva ovo može da završi za dan, nakon čega treba da budu pohapšeni svi koji su radili mimo zakona.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

U čijoj je nadležnosti kontrola kvaliteta lijekova u bolnicama?

Ovde se ne radi o kvalitetu lijeka, jer tehnički kiseonik nije lijek, već o kontroli zakonitosti poslovanja u bolnicama. U nadležnosti su onoga ko je osnovao te zdravstvene ustanove. Ako će bolnica davati pacijentima lažni medicinski kiseonik, kako neko drugi može to da zna, osim onoga ko je nadležan?! A to su Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS i Republička zdravstvena inspekcija.

Koja je nadležnost Agencije u ovoj priči?

Mi nismo nadležni za kontrolu bolnica, nego registrovanih veleprometnika. Mi, jednostavno, ne možemo da znamo kakve tendere raspisuju direktori bolnica.

Ministar zdravlja Alen Šeranić vas je pozvao da se, umjesto što, kako je rekao, pravite probleme pacijentima i zdravstvenim radnicima, uključite u rješavanje problema nedostatka kiseonika.

Uključio sam se i tema nabavke medicinskog kiseonika moglo bi da dobije jedan potencijalni epilog. Naime, predstavnik kompanije „Messer“ me je obavijestio da su u mogućnosti da sedmično organizuju dostavu pet cisterni, plus jedan kamion medicinskog kiseonika u medicinskim bocama. Jedna cisterna je kapaciteta oko 23 tone, a prvih 150 boca bi bile date na revers, jer je evidentno da u Republici Srpskoj nema dovoljno medicinskih boca, ako ih uopšte i ima.

Odakle bi kiseonik dolazio?

Uvozio bi se iz Hrvatske, te isporučivao u Banjaluku. Ministarstvo zdravlja RS izračunalo je da su sedmične potrebe zdravstvenih ustanova u Srpskoj oko 120 tona, što znači da će biti obezbjeđene. A ministra pozivam da se on uključi u ovaj problem, barem sada.

KISEONIK MOGU DA UVOZE „KRAJINAGRUP“ I „MESSER“

Da li je iko od veleprometnika podnio zahtjev za dobijanje dozvole za uvoz medicinskog kiseonika, s obzirom na to da se ALMBIH obavezala da će, u tom slučaju, reagovati hitno i izdati sve potrebne dozvole? – Situacija se može promijeniti dok pričamo, ali dosad niko nije podnio zahtjev za uvoz i distribuciju medicinskog kiseonika, s tim da postoji i mogućnost interventnog uvoza za koji odobrenje daje ministar zdravlja, te se i njemu, takođe, možete obratiti po ovom pitanju. Ko može da podnese ovaj zahtjev? – Registrovani veleprometnici. „Messer“ je proizvođač koji ima dozvolu za unutrašnji promet, koju ima i svaki drugi proizvođač lijekova. Oni koji uvoze lijekove iz inostranstva, moraju da budu registrovani veleprometnici, da bi ti lijekovi prešli granicu u skladu sa zakonom. Koje firme, konkretno, trenutno mogu da uvoze medicinski kiseonik? – Prije nekoliko dana, firma „Krajinagrup“ je dobila dozvolu za velepromet medicinskim kiseonikom. Tu je i „Messer“ koji je proizvođač i koji po drugom osnovu može da isporučuje medicinski kiseonik zdravstvenim ustanovama.

Maja Radoja/srpskainfo.com

Povezane vijesti

Dejan Lučka o aferi “Kiseonik”: U ovoj zemlji je sve obesmišljeno

admin

Šeranić i Višković danima zasipaju javnost neistinama

admin

Diplomirana biohemičarka o razlikama između medicinskog i industrijskog kiseonika

admin

Vukanović o konferenciji Viškovića i Šeranića: Asociralo me na onu staru “operacija uspješna, pacijent je mrtav”

admin

Šta se dešava? Kiseonik se doprema na sve strane

admin

Medijski mrak i afera “Kiseonik” najvažnije teme: Opozicija najavila protest protiv vlasti u Srpskoj tačno godinu dana prije opštih izbora

admin