Grad Trebinje
Republika Srpska

Šeranić i Višković danima zasipaju javnost neistinama

Direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak odgovorio je ministru zdravstva RS Alenu Šeraniću i premijeru Srpske Radovanu Viškoviću povodom optužbi u vezi s aferom “Kiseonik”, koja danima potresa javnost.

Zolak je naglasio  da Šeranić i Višković već danima neumorno zasipaju javnost neistinama.

“Odgovoriću vam jednostavnim jezikom, da me i vi, a i javnost bolje razumijete, jer sam u zadnjih par dana spoznao ogromnu količinu neznanja onih koji vas savjetuju i vode zdravstvo u Srpskoj, dok su moji ljudi, tj. zaposleni u Agenciji organizovali nabavku lijeka-kisika u UKC RS, prenoseći mi svoje utiske usput”, kazao je on.

“Vaše prozivanje Agencije se svodi na dvije stvari, koliko sam mogao shvatiti, i na jednu tvrdnju koju najviše potencira Ministar zdravlja, a to je da se kisik, za koji ste tražili i dobili potvrdu o čistoći, može koristiti u medicinske svrhe. Prve dvije stvari su laboratorij Agencije i Pravilnik o dobroj proizvođačkoj praksi za medicinske gasove”, dodaje se u saopštenju.

Poručuje da Kontrolni laboratorij i te kako postoji.

“Druga stvar je Pravilnik o dobroj proizvođačkoj praksi za medicinske gasove, sa kojim mašete zadnjih dana pred kamerama, sa izrazom lica kao da taj pravilnik nešto znači u ovoj aferi koja se tek počinje razvijati”, naveo je.

Premijeru, prva bitna činjenica, vezana za pravilnik, je da je donešen 2018. godine od strane Stručnog vijeća agencije, kaže Zolak, i da su za njega glasali predstavnici Ministarstva zdravlja RS, a koje je na to mjesto delegirao, ko drugi do Ministar zdravlja. 

Druga, i najbitnija činjenica, dodaje on, je ta da Tehnogas ima dodira, ili veze, sa tim Pravilnikom, koliko bilo koji falsifikator patika sa, recimo kompanijom Adidas. 

“Zamolio sam vašeg predsjednika prije neki dan, u osvrtu na slične tvrdnje , da predoči javnosti BILO KAKAV ZAHTJEV TEHNOGASA upućen Agenciji, za dobijanje BILO KAKVE DOZVOLE iz nadležnosti Agencije. Nije bilo odgovora, i neće ga biti, jer ZAHTJEVA NIJE BILO. Ovo tvrdim odgovorno, i naravno, referisući se na vrijeme u kojem sam ja direktor Agencije. Za vrijeme prije mene, pitajte Natašu Grubišu, bivšu direktoricu Agencije, sadašnju pomoćnicu direktora Fonda zdravstvenog osiguranja RS. Pravilnik nije sporan, i nije bio do sada”, ističe Zolak.

“Iskoristiću ovu priliku da skrenem pažnju javnosti da je stupanjem na snagu tog Pravilnika, entitetima- konkretno Republici Srpskoj DATA NADLEŽNOST, da u roku od 90 dana od dana objavljivanja Ministarstvo zdravlja RS propiše kriterijume koje proizvođači medicinskih gasova moraju ispuniti u cilju dobijanja dozvole za proizvodnju. Pitanje za Vas i Ministra zdravlja- šta ste uradili po ovom pitanju? Odgovor je- ništa”, naglašava on.

Prema njegovim riječima ne postoji pravilnik Agencije, a 24 su na snazi, koji je „prepreka“ za snabdijevanje zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj TEHNIČKIM GASOM preko neovlaštenih firmi.

“To je naprosto kriminal, a kriminal se ne definiše pravnom regulativom. I za kraj, tvrdnje ministra Šeranića da se kisik kojim snabdijevate zdravstvene ustanove MOŽE KORISTITI U MEDICINSKE SVRHE?! Odgovor moj lični vama je – može Ministre, i koristio se u ratu, npr. Sada, kada sam ja odgovorio Vama, molim vas da odgovorite i vi meni- sa kim je to Republika Srpska u ratu sada?”, upitao je Zolak.

(BN)

Povezane vijesti

“Elektroprivreda RS” se obveznicama zadužuje na Bečkoj berzi

admin

Zolak za Srpskainfo: Slučaj “Kiseonik” nije afera, NEGO ZLOČIN

admin

Dejan Lučka o aferi “Kiseonik”: U ovoj zemlji je sve obesmišljeno

admin

Diplomirana biohemičarka o razlikama između medicinskog i industrijskog kiseonika

admin

Vukanović o konferenciji Viškovića i Šeranića: Asociralo me na onu staru “operacija uspješna, pacijent je mrtav”

admin

Šta se dešava? Kiseonik se doprema na sve strane

admin