Grad Trebinje
Hercegovina

“Bezbroj čudesa svetitelja” Episkop Joanikije u besjedi o Svetom Vasiliju Ostroškom ističe da je on i danas prisutan u narodu

Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Joanikije istakao u besjedi o Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotvorcu da su bezbrojna čudesa ovoga svetitelja koji je i danas prisutan u svom narodu.

Bezbrojna su njegova čudesa, a jedno od najvećih ili, bolje rečeno, najvidljivijih čudesa su litije, počevši od one litije kad je pohodio svoj zavičaj, Trebinje i Mrkonjić, gdje mu se podiže manastir, okupio Hercegovinu i ostale srpske krajeve. To je bio veličanstven događaj – naveo je vladika budimljansko-nikšićki.

Vladika je ukazao da je Ostroški i Tvrdoški Čudotvorac i poslije upokojenja stalno prisutan u svom narodu, što je posebna blagodat pojedinih Božijih ugodnika.

– Vidimo da je prisutan i u ovo naše vrijeme, kao i u svim prethodnim vremenima – naglasio je episkop Joanikije, koji je učestvovao u radu dvodnevnog Međunarodnog naučnog skupa “Sveti Vasilije Ostroški – 350 godina od prestavljenja – održanom u manastiru Ostrog, Nikšiću i Trebinju.

Vladika Joanikije je istakao da Sveti Vasilije uvijek hrabri ljude i nikada im ne dozvoljava da klonu, već ih podiže i vaskrsava, saopšteno je iz Eparhije budimljansko-nikšićke.

– Oko ćivota Svetog Vasilija naš narod je dobio snagu da se izbori sa nepravdom, zlom i pakošću prethodnih vlasti. Tu se pokazalo kako je živa veza potomaka sa precima, i ne samo živa, nego i živonosna – rekao je vladika Joanikije, koji je i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikije.

Prema njegovim riječima, ostroški svetitelj se apostolskim djelovanjem u svojoj crkvi vodio stopama Gospodnjim, izvršavao i nastavljao djelo Hristovo, blagodaću Svetog Duha rukovođen u sve dane svog života.

– Gospod nam je, nakon užasnog događaja spaljivanja moštiju Svetog Save na Vračaru, poslao utjehu u ličnosti Svetog Vasilija. To vrijeme, iako je bilo vrijeme robovanja i stradanja, bilo je i vrijeme stvaranja velikih podvižnika, crkvenih djelatnika. To nas je spasilo, uzdizalo i čuvalo. Ta otmenost, duhovnost i kultura se vidi svuda – istakao je vladika Joanikije.

Vladika Joanikije je podsjetio da je Sveti Vasilije Ostroški stolovao20 godina u Nikšiću, gdje mu je episkopska stolica bila u Manastiru Svetog Dimitrija, u mjestu Popi, od kojeg je ostao samo jedan potporni zisd, ali kao sjedište svetitelja zaslužuje posebnu pažnju.

– Sve je porušeno i razneseno, ali imamo uvjerljiva svjedočanstva o tome. Blaženopočivši mitropolit Amfilohije nam je ostavio zavještanje da taj manastir obnovimo, daće Bog – rekao je episkop Joanikije.

On je izrazio nadu da će Organizacioni odbor Međunarodnog naučnog skupa, koji su organizovali Mitropolija crnogorsko-primorska, Eparhija budimljansko-nikšićka i Eparhija zahumsko-hercegovačka, sa stručnošću, predanošću i ozbiljnošću raditi i na izdavanjuzbornika radova, te da će to biti monumentalno djelo, što i zaslužuje Sveti Vasilije Ostroški. 

Povezane vijesti

Patrijarh Porfirije: Monaški život u Mrkonjićima – dar Božiji

admin

I Gačani krenuli na poklonjenje svetitelju: Na putu vjere i ljubavi 34 hodočasnika

admin

Otvorena manifestacija “Dani Svetog Vasilija”

admin

Ustoličen mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije

admin

U Cetinjskom manastiru počelo ustoličenje mitropolita Joanikija (Video)

admin

Patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije stigli u Cetinje (Video)

admin