Grad Trebinje
Izdvojeno Trebinje

Patrijarh Porfirije: Monaški život u Mrkonjićima – dar Božiji

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije poručio je danas u Duhovnom centru Mrkonjići da je monaški život na ovom mjestu velika radost i dar Božiji, te da onaj koji hoće da monahuje treba da se trudi da bude kamičak u mozaiku podviga Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog.

– Onaj koji hoće da monahuje treba se truditi da bude jedan kamičak u mozaiku podviga Svetog Vasilija Ostroškog, koga ne samo ljudi prepoznaju kao velikog podvižnika, nego ga i Bog proslavlja kao svetitelja – rekao je patrijarh Porfirije u besjedi u crkvi u Mrkonjićima, rodnom mjestu Svetog Vasilija.

Patrijarh je naveo da Bog, zbog ljubavi Svetog Vasilija prema Gospodu, njemu izlazeći u susret, izlazi i onima koji hoće da se drže za skute Svetog Vasilija, da se kače o njegova pleća i ramena.

– Blagosloven svaki koji dolazi na ovo mjesto, a prije svega onaj koji hoće da svoj život i sebe, sve što ima, posveti Bogu u monaškom načinu spasavanja, a naročito je blagosloven onaj koji to čini ovde na ovom svetom mjestu – rekao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh srpski je, u okviru svoje prve kanonske posjete Trebinju, danas posjetio Duhovni centar Mrkonjići, izgrađen u rodnom mjestu Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog.

Učenici trebinjskih osnovnih i srednjih škola uručili su patrijarhu prigodne poklone, a pozdravio ga je i dječiji hor iz Ljubinja.

Povezane vijesti

U SUSRET PATRIJARHU – Prva kanonska posjеta Patrijarha srpskog Porfirija Hеrcеgovini (Video)

admin

I Gačani krenuli na poklonjenje svetitelju: Na putu vjere i ljubavi 34 hodočasnika

admin

Otvorena manifestacija “Dani Svetog Vasilija”

admin

Trebinje dočekuje patrijarha Porfirija

admin

Za ime Svetog Vasilija vezuju se mnoga čuda (Video)

admin

Cvijanović: Duhovni centar Mrkonjići značajan i za Hercegovinu i za Srpsku

admin